Предна В момента Следва

Новини Царево

Тука има, тука нЕма...де е дюната?

Тука има, тука нЕма...де е дюната?

”Багери изравняват дюните край Лозенец”- след като медиите в един глас подеха темата, нямаше начин да стоим встрани и да наблюдаваме безучастно. В репортажите съотошението на гледни точки тип  „доброто и лошото ченге” ни се видя твърде небалансирано. Ще потърсим истината, в детайлите. Лозенец се намира в община Царево, и най-логично потърсихме коментар от кмета на града.

„Право на медиите е да разследват. Нека го правят, не се сърдя. Какво обаче показват в репортажите си от това, което съм казал, е друг въпрос. Право на редактора е да режисира и да направи материала интересен за зрителя” – това каза инж. Георги Лапчев тази сутрин в студиото на „POWER FM”. В същото време вече течеше проверка на експерти край Лозенец.

 Не си прав, кмете. Обективност е едно, интересно съдържание – друго, а режисура – трето.

Според една от националните телевизии, ”активизирането на багерите в почивни дни  вече е практика по морето.Когато собствениците на имот в района Атанаска Дичева и съпругът й видели багер на плажа, те сигнализирали институциите в опит да го спрат.

От екоинспекцията в Бургас обяснили, че районът не е защитена територия, затова не са компетентни да съставят акт. Уточнили, че никой няма право да унищожава дюни, дори и да са извън защитена зона.

От Министерството на туризма заявили, че отговарят за действията по плажовете само през активния летен сезон.

В момента плажът на "Оазис" няма стопанин. В ход е процедура за отдаване на концесия за 15 години. В обявата пише, че непосредствено зад активната плажна площ има над 11 хил. кв. метра подвижни бели дюни и неподвижни сиви дюни” (край на цитата от телевизията).

И какво излиза сега? Екоинспекцията в Бургас е убедена, че край Лозенец има дюни? При все, че крайморските кметства умоляват да им предоставят карти с природните образувания, за да знаят поне в общи линии какво да пазят. Кое е ценно и кое – не,  за държавата. И тази молба не е от вчера и не става дума само за Царево. Глас в пустиня. Не само, че от Министерство на туризма карти не дават, ами такива и в свободен достъп в мрежата няма. Търсихме. Уви.

В Министерство на туризма пък наглостта стига до там, че се грижат за собствеността си (плажове) само лете, когато има бум на почиващи и съответно повече приходи, нежели зимъска. Това, ако вярваме на телевизиите.  Може и да се доверим на днешната публикация в сайта на Министерство на туризма, в която се казва: „По разпореждане на министър Николина Ангелкова, Министерството на туризма инициира съвместна проверка на ангажираните институции във връзка със сигнала за заравняване на дюни на плажа при къмпинг Оазис. В нея ще се включат представители на РИОСВ – Бургас, областна администрация – Бургас и община Царево”...

По думите на министъра в оставка Ангелкова сигнали приемали целогодишно и  винаги имало такива през зимния сезон, когато недоброжелатели експлоатирали морските плажове за собствени нужди – добив на пясък, отнемане или разширяване на активната площ и др.

Колегите с репортажа пък така рекли и отсекли че плажът няма стопанин, чак ми стана мъчно за сиротното кътче. Стопанин има -  държавата в лицето на Министерство на туризма. Няма концесия все още, тоест няма активно даващо пари юридическо или физическо лице. Да не би „собственик” да не е синоним на „стопанин”, що се отнася до държавата??? В снимки и ленти видяхме много пясък край Лозенец, много нещо. Как пък един не щракна някой багер, че да има какво да търсим?

И още - цитирам писмо от днес : „Окръжна прокуратура – Бургас  се самосезира след журналистически репортажи и разпореди проверка за това, че на 02/03.12.2016г. в района на къмпинг „Оазис“ край с.Лозенец, Общ.Царево неизвестен извършител е  унищожил пясъчни дюни.

Проверката ще се извърши и с оглед данни за унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание – предмет на опазване в защитена зона, както и с оглед данни за унищожаване или повреждане на изключително ценни единични или невъзстановими земни образувания.

За подобно престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5г. и „глоба“ от 2000лв. до 20 000лв.” (край на цитата).

Не ми се ще да се плесна по челото, но какво ми остава след като държавното обвинение е анонсирало:

1. Дюни има.

2. Те са защитена територия. 

3. Ако пък не са защитени, са изключително ценни.

Откъде тези данни?! Не казвам, че одобрявам съсипването на природата, плажа, дюни и пр. Но нали търсим истината, да питаме: Кой има интерес плажът край Оазис да изглежда по-равен и по-голям преди отдаването му под наем?

Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че плажовете са изключително държавна собственост. Това значи, че общините нямат никакви правомощия над тях, или са твърде ограничени. Могат да санкционират кражбите на пясък. Толкова. 

Нека си плачат и за в бъдеще общините, да искат  плажовете на тяхна териория да се управляват на местно ниво. Че за какво са им?  Хляб и зрелища стигат. Почиващите туристи правят цирк така, че държи влага до другото лято. Колкото до хляба - парите от плажовете – отиват в джоба на държавата. Там да не пипате.

Когато обаче нещо се случи на територията на плажа, кмета и общините са виновни за всичко онова, което се изкълчи.

„Кметът не знае, че това са дюни” – рече телевизията.  Царевският градоначалник Лапчев отговори така: „Кметът знае отлично какво е на външен вид. Вижда го как изглежда. Но не е органът, който да каже това дюна ли е, или не.”  

Да приомним ли защо? Защото подобен случай на плажа на къмпинг "Юг" в залива Корал завърши с решение на съда, че дюни няма. Сигналът за разрушаване на природната забележителност тогава беше подаден по великденските празници. Пак в община Царево.

Тогава кметът беше принуден да издаде заповед за премахване на две бетонови площадки, частна собственост. После съдът постанови, че там нямало дюни. Същите експерти от БАН, които твърдяха по време на медийния фурор, че някой унищожава уникална природа, на съдебното дело казаха, че дюни... там няма. Били избягали. Не е смешно.  Общината плати не малка глоба. От парите на данъкоплатците в Царевско.

Обективно погледнато, община Царево прави много повече от масата български градове и села за опазването на природата. Защото храта тук имат един поминък. Те се хранят от нея. Нали никой не мисли, че има луди, дето режат клона, на който седят?

Молим будните граждани друг път, когато видят нарушение на автомагистралата, да заснемат само пушека от ауспуха и да уведомят телевизиите. Които от своя страна да държат отговорни за нарушението Министерството на арменския поп. И то ако не е в оставка.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация