Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Царево си пази огънчето живо

Царево си пази огънчето живо

Новообявен „Фестивал на огъня и нестинарството в София”, който ще се проведе 20 май пред Паметника на Съветската армия, накара Царево и нестинарите да настръхнат.  

Купонът е под мотото „Да запалим и съхраним огъня български”. Организатори на събитието са Български арт и фолклорен център „Нестия“ и Фондация „Бъдност за талантите на България“, с подкрепата на Столична община. Фестът е посветен на 21 май – според организаторите Ден на нестинарите и Ден на Св. Константин и Елена (по нов стил). 

От община Царево изпратиха писмо, в което се обявяват против Софийския фест. Текстът гласи: 

„Община Царево като пазител на Нестинарския ритуал обяви категоричното си несъгласие „шоу“, свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено Нестинарство. Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа.

На 30.09.2009 година Нестинарството е включено като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата „Нестинарство“ с цел привличане интереса на зрителите.

Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка „Нестинари“ с рег. 89814/10.11.2014г. и е в готовност да търси правата си по съдебен път.”
 

Община Царево изпрати и писмо до Министерство на културата, в което се заявява несъгласието на Общината Нестинарският обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на София.”- се казва в писмото.

Организаторите на феста в София отговориха с друго отворено писмо: 


„...Нашата цел с този Фестивал е не да комерсиализираме, защото празника е безплатен за зрителите, а да популяризираме този така харесван от българите обичай. Ние не го крадем от село Българи, където той се изпълнява в автентичен вид всяка година на 3 юни, а напротив във всички наши изказвания изтъкваме точно тази традиция и каним всички гости на нашия Фестивал в София да видят обичая в автентичния му вид именно в село Българи, община Царево.

Огорчени сме от това, че добрите ни намерения срещнаха отпор и негативна реакция от страна на община Царево...”

Организаторите питат: „Означава ли това, че за всеки един български обичай, ако бъде пресъздаден на друга сцена извън автентичната такава ще се реагира по подобен начин. Нека тогава да се създаде закон къде в кои населени места в България кои точно български обичаи и ритуали могат да бъдат изпълнявани и кога и да се упоменат глобите и наказанията за неспазване на закона... „

И твърдят: „Огненото шоу на нестинарите в София ще бъде на 4 огъня едновременно (всеки с диаметър 5м), изпълнено от 16 от най-добрите автентични нестинари на България (от района на Странджа)...”

Златка Ставрева, ръководител на детска фолклорна група „Нестинарче” в Царево и упомената като част от гостите на въпросното шоу, е подтвърдила пред инж. Лапчев, кмет на Общината, че няма да присъства.

Самият той, след множество интервю за медии с национален обхват днес,след разговори с жителите на Българи и опит да успокои духовете,  сподели пред  радио POWER FM:

„Нямаме намерение да даваме под съд когото и да било. За сега не наблюдавам тенденциозност в организирането на подобно събитие. Но неразбирането на свещен и пазен хилядолетия в Странджа и село Българи ритуал, обижда самите нестинари. Те са своеобразна затворена общност. Дори съм изумен, че организаторите на огненото шоу са намерили цели 16! нестинари... Няма толкова посветени в същността на нещата хора. Танцът върху огън е само кулминация на празника. Но не и негова същност. Дедите ни са пазили традицията Нестинарство ревностно. Ние правим същото. Нищо повече. Поругаване на този свещен обичай няма да позволим”.

Нека уточним: Нестинарство и огнеходство са две различни неща. Ходене с боси нозе по жарава има и другаде по света.  В София, която подчертано, лежащите на родолюбиви чувства организатори на атракциони наричат столица, зрителите ще видят огнеходство с музикален съпровод. Нищо повече от туристическа зрелищност.

Вяра,  митология, воля и умения са само част от нестинарството. Не се наемам да го опиша. Не се рисува чувството за огън, стихия и транс. За Природа.  Не се изсвирва  изгаряне и нетленност. Има вярване, че е свещенно тайнство, при което нестинарите приемат върху себе си греховете на всички присъстващи. Пък и не само на тях. Неравноделните тактове са способни да изменят пулса. Енергията. Най-добрият отговор, който получи лаик като мен отностно нестинарството е: „Вярвай без да питаш”.

Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника „Св. Св. Константин и Елена“ - 3 и 4 юни в село Българи община Царево.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация