Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Царево ще бъде домакин на Световен симпозиум на мановия мед

Царево ще бъде домакин на Световен симпозиум на мановия мед

Царево ще бъде домакин на Световен симпозиум на мановия мед. Събитието се провежда за втора година, заедно с него ще се състои и ежегодния Фестивал на мановия мед. Това съобщи Манол Тодоров, председател на сдружение „Страджански манов мед“.

Форумът, който се провежда под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите, ще се проведе от 27 до 29 юли. Очакванията са събитието да събере пчелари, специалисти и академици от 4 континента.

„Световният симпозиум на мановия мед –  се състои за втори път, 10-години по-късно. Първият подобен форум, на когото отново ние бяхме инициатори се проведе през 2008 г. Тогава участие взеха пчелари и специалисти от Европа, Африка, Азия и САЩ, като тази година сме поканили представители на същите страни“, каза Тодоров.

Форумът ще обедини два панела. Първият, който ще се проведе на 27 юли, е озаглавен: „Манов мед – наука и практика“. Вторият панел, който ще се състои на следващия ден, 28 юли, е със заглавие: „Опрашване, опрашители и екосистемни услуги“.

„Главно ще наблегнем на втория панел, тъй като за никого не е тайна, че пчелите си отиват – проблемът с високата смъртност съществува в целия свят. Фактът, че японци изобретиха дрон, с който да опрашват растенията само по себе си доказва, че проблемът е реален и то доста голям. Това не е алтернатива! Искаме да поставим въпроса с опрашването на масата и след това да излезем с общи данни, заключение и предложения, които да предоставим на страните, които се интересуват, за да информират гражданското общество, както и на Европейската комисия и на Европейския парламент. Оттам да се вземат и адекватни мерки за подобрение на ситуацията и подпомагане“, добави Манол Тодоров.

Първият Световен симпозиум се проведе през 2008 г. В него се участваха 83 специалисти и пчелари от 26 държави от Европа, Азия, Африка и Америка. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация