Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Трима кметове с "неизвинени отсъствия" - порицани на пресконференция

Трима кметове с "неизвинени отсъствия" - порицани на пресконференция

„Действията на кметовете на Созопол, Приморско и Царево не кореспондират с националната политика за развитие на туризма. Дребни игри стоят зад несъстоялото на 22 февруари Учредително събрание на ОУТР „Бургаски черноморски туристически район”, заяви на извънредна пресконференция днес (26.02.2018г – б.а.) упълномощеният представител на Учредителния комитет на Организацията Живко Табаков. Учредителното събрание на най-мащабната туристическа организация в България е трябвало да бъде проведено миналия четвъртък, но заради отсъствието на кметовете на три морски общини – Созопол, Приморско и Царево, е претърпяло провал” – това е написал в официалната си страница г-н Табаков.

Той свика извънредна пресконференция, за да обяви, че създаването на Бургаския туристически район е застрашено. Причината - на учредителното събрание не са присъствали трима от 12-те кметове. Това са кметът на Созопол Панайот Рейзи, на Царево Георги Лапчев и на Приморско Димитър Германов. По думите на Табаков всички са били уведомени, но тримата не са присъствали по неясни за него причини.

Потърсени за отговор от медиите за отговор на хвърлената ръкавица, градоначалниците отговориха така:  „Не е коректно да се дава пресконференция без да проведем никакъв разговор, защото причината за отсъствието ми беше лична. Нямам желанието да влизам в този ракурс – да разговаряме през медиите. Аз имам телефон и кабинет и всеки, който желае да получи отговор, може да го направи. Мисля, че съм достатъчно диалогичен човек”, заяви кметът на Царево инж. Лапчев.

„Малко странно ми звучи „Защо не дойде?“. Не мисля, че се е случило нещо страшно. В края на краищата ние сме живи хора и имаме понякога лични причини. Учудвам се, че г-н Табаков,  вместо да потърси контакт, е предпочел да даде пресконференция. Мисля, че диалогът е на първо място. Ако ще си говорим чрез медиите, и аз ще дам пресконференция“, допълва царевският градоначалник.

Д-р Германов, кметът на Приморско, описа ситуацията така:

„Г-н Табаков знае защо не присъствах на учредителното събрание на Бургаски черноморски туристически район. Още в същия ден се чухме с него. Така че коректно от негова страна щеше да е да каже каква причина съм изтъкнал за отсъствието си. Когато се дава публичност на нещата,  е редно да бъдат изказвани до край. Не присъствах по лични причини, а другият момент е, че моят гласуван от Общинския съвет в случай на форсмажорни обстоятелства заместник на събранието Захарина Неделчева вече не е зам.-кмет”, заяви кметът на Приморско Димитър Германов. Той беше изненадан от начина, по който бе обявено отсъствието му от учредителното събрание.

 „Ако г-н Табаков мисли, че ние сме хора, които бихме бламирали  и саботирали  дадено начинание, това не е добре. Нека не търси политика в това”, добави още д-р Германов.

 

На самата пресконференция Живко Табаков обяви: „Става въпрос за милиони евро, които ще могат да усвоят всички общини. Най-малкото още при стартирането си организацията ще получи финансиране за маркетинг и участието на международни борси, а не както е сега средствата за тези борси да идват от общинските бюджети и не всички да могат да си ги позволят.

И добави, че ще напише писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и всички народни представители от Бургаски район, заради отсъствието на кметовете и с надежда за подкрепа от страна на държавната власт.

Созополският кмет Панайот Рейзи беше лаконичен - бил е в чужбина и затова не е отишъл на учредителното събрание. „Когато ги коментира тези неща г-н Табаков, е хубаво да обясни каква е идеята на това, което иска да направи… Лично на мен ми е писнало да участвам в някакви организации, в които да давам пари, без да знам за какво става дума. Или по-точно ако знам, след това да бъдат едни „мъртви души“ и да подсигуряваме някакви възнаграждения и работа на някои хора“.

Той поиска лична среща с Живко Табаков, на която да си поговорят и да се разберат какво точно ще правят. Г-н Рейзи е категоричен, че ако тази среща не се състои и Табаков не му разясни каква му е идеята, той няма да присъства и на насроченото за 15 март ново заседание.

По закон, за да се учреди ОУТР, на събранието трябва да присъстват всички 12 общини от Район Бургас (Южно Черноморие) и петте неправителствени организации, които са заявили участие в него.

Преди повече от година общинските съвети на всички 12 общини дадоха съгласие да участват в Учредителния комитет за създаване на Организация за управление на туристически район на територията на Бургаска област.

В статията са използвани материали на инф. агенция „Фокус” и „24 часа”
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация