Предна В момента Следва
BOOMDABASH, ANNALISA TROPICANA

Новини Царево

Странджанският манов мед - защитено наименование за произход!

Странджанският манов мед - защитено наименование за произход!

Европейската комисия одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход. Добрата новина беше съобщена в град Царево лично от еврокомисар Мария Габриел. Еврокомисарят пристигна в морския град за "Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно" съпроводен от 15-ия Фестивал на Странджанския манов мед. 

"Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрена от Европейската комисия. Това, което предстои, е есента да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ако няма възражения от началото на следващата година да имаме още една емблема на България — Странджански манов мед", заяви еврокомисар Мария Габриел. 

Сред основните теми на симпозиума се откроява въпросът за високата смъртност при пчелните семейства. 
Участниците в симпозиума обменят важна за бранша информация. Също важна тема за участниците във форума засяга един по-различен пчелен продукт — пчелният цветен прашец.

"Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света изобщо. Тук характерното е, че пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-много полихронови съединения. Другото, което е същественото е, че веднага след като регистрираме странджанския манов мед като защитено наименование за произход, ще се опитаме да регистрираме още един продукт — странджански цветен пчелен прашец. С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа", сподели председателят на сдружение "Странджански манов мед" Манол Тодоров.

Фестивалът а Странджанския манов мед в Царево, организиран в уличката пред местното училище, предлага на посетителите мед и пчелни продукти от всички краища на България. Сред идеите на организаторите е да се повиши информираността на потребителите на мед. 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация