Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Странджански манов мед и прашец ще са само от региона

Странджански манов мед и прашец ще са само от региона

Манол Тодоров е председател на сдружение „Странджански манов мед“. За радио POWER FM той съобщи, че сдружението е пуснало заявление в Министерството на земеделието, храните и горите за получаване на защитено наименование за произход. След като това стане, всички производители, които ще продават продукта си под това име, ще трябва да отговарят на норми, записани в спецификацията.

„Освен че трябва да са в Странджански регион, фирмите ще трябва да имат и определено техническо оборудване - помпа за мед, съоръжение за декристализация... Освен това е необходимо да са налице помещения за центрофугиране, за суровини и материали и складове за готови продукти” – допълни Тодоров.

„Към момента амо седем производители отговарят на изискванията. Другите не покриват заложените критерии, а за да стигнат нормите, ще трябва да направят сериозни инвестиции”, каза още.

Пчеларите от общините Царево и Приморско, Средец, Созопол и Малко Търново ще могат да използват наименованието за произход, стига да отговарят на критериите, заложени в спецификацията.

Важно е да се отбележи, че всички етапи на производството се извършват в очертания географски регион на Странджа. Според г-н Тодоров така се улеснява проверката и контролът на продукта.

Той е категоричен, че след като защитеното наименование за произход стане факт, Странджа ще се превърне в индустриална зона за производство на манов мед. Според него ще се увеличи както броят на производителите, така и пчелните семейства и добивите.

Традиционно български манов мед се изнася за Полша, Австрия и Германия, като през последните две години има и много запитвания от търговци от Япония, Кувейт и Саудитска Арабия. Те искали да купят 20 тона мед като предлагали цена от 12 лева за килограм, но родните производители ги връщали, тъй като тазгодишната реколта била слаба и всички количества мед вече били продадени.

След като получат защитеното наименование за произход „Странджански манов мед“ от сдружението веднага ще подадат ново заявление в агроминистерството за „Странджански цветен пчелен прашец“, каза още Тодоров.

 

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация