Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Странджа - от Тунджа до Черно море пеш

Странджа - от Тунджа до Черно море пеш

170-километров многовдневен преход през Странджа ще развива целогодишен туризъм в планината. Проектът бе представен официално от председателя на „Зелена Странджа” Владимир Димитров на работна среща с заинтересовани лица от бранша.

Многодневният маршрут с работно заглавие “Тур Странджа” беше сравнен с пътя на поклонницте “Ел Камино де Сантяго” между Франция и Испания, въпреки че не е поклоннически. За сметка на това той също пресича равна местност, върви се в продължение на няколко дни и предлага красива природа и културни забележителности по пътя си.

В България най-популярният такъв маршрут е Ком – Емине, но той е за много по-напреднали туристи с по-добра физическа подготовка.

Идеята е “Тур Странджа” да съживи туризма в планината, като едновременно привлече туристи от цялата страна и предостави възможност на местните жители да развиват такъв поминък. Именно липсата на туристически хижи и къщи за гости в обезлюдените села ще бъде най-голямата пречка за осъществяването на маршрута.

Поради тази причина през следващите месеци ще бъде изготвена карта, на която ще бъдат обозначен всички места, които предлагат храна и нощувка по трасето. Ще бъдат уточнени и местата, които са подходящи за разпъване на палатки.

Организаторите се надяват, че такива места в бъдеще ще възникнат от само себе си, тъй кат тепърва се очаква интересът на туристите да се засилва.

Самият маршрут ще бъде подходящ за вървене пеша от около 9 дни или за измиване с велосипед за 3 дни. През по-голямата си част той е равен, като на места предлага асфалтов път, а на други се минава през гората. Туристите ще имат възможност да преминат през 16 села, два града и десетки други културни и природни забележителности между река Тунджа и Черно море.

Тепърва на маршрута ще бъде поставена маркирковка, указателни табели и GPS трак, така че да бъде удобен дори за начинаещи туристи. Идеята е да се измисли и някакво специално лого, с което да бъде обозначена маркировката, но то ще се обсъжда тепърва.

Проектът ще очаква реализация през следващите месеци или година, тъй като по него все още има много работа, а и няма отделено финансиране.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация