Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Среща на учени „Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа – 2018 год.” в Ахтопол

Кръгла маса на тема „Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа – 2018 год.” ще се състои от 26 до 28 октомври 2018 в Ахтопол, съобщава изследователския център ЕКОПАН. 

Програмата започва с водосвет от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и приветствия от  Вълчо Чолаков, областен управител на Бургаска област и Станислав Димитров, кмет на Ахтопол.

Участието на учени и представената от тях тематика са: доц.д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, „Съкровището от Калиакра”; проф. д-р Иван Христов, зам. директор на Националния исторически музей,„Остров Св. Тома в залива Аркутино. История и археология.“;проф.д.и.н. Казимир Попконстантинов, Великотърновски университет, „Патриаршеският манастир „Св.Йоан Предтеча” на остров Св.Иван”; проф. д.и.н. Иля Прокопов, Кръг Будител, „Залезът на елинистическите монетосечения и появата на имитациите в монетната циркулация по Странджанското крайбрежие“; Даниела Агре, Национален археологически институт с музей, „Проучване на късноелинистическите домове край Синеморец и Бродилово през 2018 год.”; доц. Андрей Аладжов, Национален археологически институт с музей, „Археологически проучвания на късноантичната и средновековна крепост Агатополис”; д-р Стефан Пейков, ГЕОПАН, „Кметове на Несебър след 1878 год.”; д-р Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология и Павел Георгиев, археолог в ЦПА, „Подводни археологически проучвания на Центъра за подводна археология през 2018 година: Варненското и Белославкото езера и в залива пред устието на р. Ропотамо.

По повод на поредната научна среща в Ахтопол инж. Петър Кънев – председател на УС на Сдружение „Черноморска Странджа”, народен представител от Бургас и Председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание направи следното изявление: „Това е тринадесетата поредна среща, която се организира от Сдружение „Черноморска Странджа“  – Ахтопол с оглед реализацията на основната му цел: да се опазва, съхранява и популяризира културно-историческото ни наследство на суша и под вода. В нея ще участват директори на музеи, представители на министерството на култура, на местната власт от общините в Бургаска област, университети и научни институти и изследователи.

Културното наследство е ценност на обществото, чието значение в условията на глобализация все повече определя избора на средата и качеството на живот. Неговото ефективно използване, опазване и защита е основен акцент в европейските политики. То се разглежда като инструмент за запазване на националната идентичност, за икономически растеж, социална и духовна политика”.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация