Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Сподели България и Царево - нестинари, риба, шардоне

Сподели България и Царево - нестинари, риба, шардоне

Царево ще бъде част от 12 винено-кулинарни маршрута, по един за всеки месец, които ще привличат туристи целогодишно в България.

Под мотото "Сподели България" ще бъде популяризиран т. нар. бавен туризъм, чиято концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова, при представянето на инициативата, която обхваща 50 общини и 100 туристически обекта. „България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа, както и разнообразните ни кулинарни традиции” – допълни министърът.

Инициативата ще допринесе и за надграждане на "крилата" на сезона, които тази година според данните ще надминат миналогодишните. По думите й за първите 8 месеца на годината чуждестранните туристи са 6.5 млн или с близо 8% повече, отколкото през същия период на миналата.

Земеделският министър Румен Порожанов от своя страна сподели, че винените и културните дестинации са важни не само за туризма, но и за производителите на традиционнибългарски храни и кулинарни специалитети. България е на 8-мо място в Европейския съюз по продукти със защитени наименования.

Представените винено-кулинарни дестинации тепърва ще бъдат обсъждани с местния бизнес и общините. След одобряването им през юли 2018 година те ще бъдат включени в платформата "Аз обичам България".

Дванадесетте дестинации, предложени за винен и кулинарен туризъм на този етап са: Долината на Струма - Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник; Долината на Места - Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово; Западна Тракия - Пазарджик, Пловдив и Асеновград; Розова долина - Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря, Казанлък; Източна Тракия - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат; Сакар - Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград; Златия- Враца, Монтана, Видин; Мизия - Плевен, Оряхово, Свищов и Русе; Добруджа и Северно Черноморие - Силистра, Добрич, Варна, Балчик; Южно Черноморие - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево; Стари столици - Велико Търново, Горна Оряховица, Търговище, Шумен, Писка, Велики Преслав и Източни Родопи - Хасково, Кърджали и Ивайловград.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация