Предна В момента Следва

Новини Царево

Скулптури стават част от галерия на открито в Приморско

Скулптури стават част от галерия на открито в Приморско

В Ясна поляна продължава XXIX Национален симпозиум по скулптура в дърво и съпътстващия детски пленер, където майстори на длетото творят редом с най-малките художници от община Приморско. Арт събитията започнаха на 12 юли и ще продължат до края на месеца.

Всеки ден в градинката до кметството българските творци Никола Диков, Валентин Митев, Деница Дакова, Елена Яневска и румънският им колега Матей Думитреску се събират и старателно обработват дървените трупи. На някои от тях вече започва да си личи арт идеята на майстора, а други все още не издават замисъла му.

Атмосферата е толкова вдъхновяваща, че няма преминаващ, който да не спре, за да погледа отблизо работата по извайването на уникалните дървени фигури. Сякаш живи същества, скулптурите очакват завършването си, за да заемат своите места в Общинския център – Приморско. Там те ще станат част от богатата колекция на открито, която радва жителите и гостите на курорта.

Паралелно с професионалистите, в детски пленер творят и най-малките жители на община Приморско. Тази година интересът към събитието е толкова голям, че заедно с децата се включват и техните родители. В пленера преобладава приложното изкуство, където всеки се стреми да сътвори оригинален сувенир. Някои рисуват върху фигурки, други лепят предмети на хартия и текстил, а трети ваят фигури от глина.

Не липсват и желаещи да покажат художествените си заложби на хартия.  Всички са напътствани от талантливите професионалисти Мария Кръстева и Мария Шурелова. Мария Кръстева с голямо желание и любов активно участва в обучението на децата като ръководител на кръжока по приложни изкуства. Тя насърчава техните идеи, кара ги да погледнат да предметите по различен начин и от непотребни на пръв поглед отпадъци да успеят да сътворят красиви сувенири.

Всички творби от пленера ще бъдат подредени в салона на читалище „Лев Н. Толстой“  в Ясна поляна. Power TOP 30

 • 1
  LADY GAGA
  ALWAYS REMEMBER US THIS DAY
 • 2
  ALMA
  PERFECT
 • 3
  GEORGE EZRA
  SHOTGUN
 • 4
  ARIANA GRANDE
  BREAK UP WITH YOUR GIRLFRIEND I'M BORED
 • 5
  RAG'N'BONE MAN
  GIANT
Цялата класация