Предна В момента Следва
AYA NAKAMURA DJADJA (FEAT. MALUMA) REMIX

Новини Царево

Ще има ли път до плажа в Силистар? - решава съдът

Областният управител на Бургас е оспорил в Административния съд решението на Общинския съвет в Царево за изработването на подробен устройствен план  на 22 декара в местността Силистар.

Мотивите му - че частният имот попадал в границите на природен парк "Странджа" и планът за него е трябвало да бъде съгласуван с екоминистерството.

Сред аргументите на Чолаков е и този, че за да се осигури необходимата инфраструктура за безплатен достъп до разположения в близост морски плаж е необходимо изработването на парцеларен план за неурбазинизараните територии или регулационен план в урбанизирана такава.

Отбивката за плажа "Силистар" минава през много частни терени и горски фонд. Опитът на Община Царево да се прoкара път по допирателна между частните имоти и горските зони е претъпрял неуспех преди две години.
„ Път и достъп до плажа - това е желанието на Община Царево и Общинския съвет, който направи допускане, а не приемане, за да започне някой да разработва идеята”, коментира за POWER FM инж. Лапчев. И уточни, че засега няма внесено никакво инвестиционно намерение от страна на собственика на частния имот.

Самият концесионер на плаж „Силистар” има проблем с достъпа до него.
Вероятно казусът ще продължи, докато не бъдат отчуждени имоти за достъп до плажа.

Парцелът е урбанизирана територия със стопанско предназначение от времето преди 1989 г. и ако не бъде променено предназначението му, новите собственици могат да откажат летовниците от това място като просто построят нова свинеферма.

Силистар е обявена за защитена територия години по-късно, през 1992 г.. А с  влизането си в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., България трябваше да определи и териториите си, които да бъдат включени в Натура 2000.


 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация