Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Сблъсък по БиТиВи! И отново залогът е - ОУП на Царево

Сблъсък по БиТиВи! И отново залогът е - ОУП на Царево

Днес хората на Царево се събраха, недоволни от последния скандал около Общия устройствен план (ОУП) на общината. Спонтанна подкрепа за развитието на района събра жителите на Царево, Лозенец, Синеморец, Ахтопол, Варвара, Резово и селата от цяла Странджа. Тези, които бяха свободни в работния ден и по време на сутрешния блок на БТВ...  В този блок кметът на Царево влезе в словесен сблъсък с един от т.нар.зелени активисти Тома Белев, който еше в студиото на телевизията. 

 „Хората са гневни, че някой си позволява да говори от тяхно име - за това, че някой вади информация, че те са против ОУП – каза кметът на Царево инж. Георги Лапчев. – Кой изобщо си позволява да говори от името на местните хора? В медиите се тиражират лъжи, че се предвижда масово презасторяване, че има ОУП, който ще съсипе цялото Черноморие – Не! Това няма да се случи! Хората са гневни и обидени, че тяхната дума не се чува вече 10 години“.

Тома Белев от София коментира: „Това, което се вижда от документите, предложени на обществено обсъждане е, че новият ОУП предвижда около 40% увеличаване на урбанизираните териториина за цялата община, а на територията на Природен парк „Странджа“ – 20%. Най-притеснителното според мен е, че процедурата върви не по закон” – добави активистът.

„Дали процедурата върви по закон, или не – нека не забравяме, че възложител е регионалното министерство” – отговори кметът на Царево. „– Този доклад за оценка на въздействието, който би трябвало да мине за месец или два, отне цели две години на министерството, точно защото не под лупа, а под микроскоп е разглеждан всеки един растителен вид, и всеки животински вид.

Сега има заиграване с цифрите! Честно казано, г-н Белев много умело успява от удобното студио да хвърля упреци. Но хайде да говорим с факти. Нека сложим документите на масата!  Последният влязъл в сила акт е устройствен план от 2008 г. Върховният съд е постановил, че това е последният документ, който реално представлява урбанизираните територии на община Царево. Местните хора са против съсипване на единствения си поминък - туризма, не защото природозащитници или пък г-н Белев е на мнение, че това не трябва да се случва. Не, ние казваме - на първа линия не бива да се строи“ – отсече инж.  Лапчев.

 „Ще се увеличи урбанизацията с 40%, ще се увеличи с 20% – спрямо кое? Спрямо последния акт, нали?” – реторично попита морският кмет опонента си в столицата.

След въпрос на водещия предаването, Тома Белев беше принуден да признае: „Можем да кажем, че специално по отношение на парк „Странджа“ този проект действително намалява площите спрямо проектите от 2008 г.”...

„Подло е да се коментира, че ще се презастрои морето – няма да се презастрои!  Планът е нужен, за да направим например пречиствателна станция в Синеморец” , каза Лапчев. „Всички медии отразяват как отпадни води се изливат в морето. Така е вече 80 години! Защо ни връщате в миналото?! Елате в Царево и обяснете позицията си на хората в общината, г-н Белев” – призова градоначалникът. И обеща комфортна зала, нарочена за евентуална дискусия.

„Като какъв Вие, г-н Белев твърдите, че хората тук са притеснени, че не желаят ОУП, който всъщност е най-голямата им болка цели 10 години?! Причината той да не бъде приет са именно непрестанните лъжи от Ваша страна. Вие политик ли сте, експерт ли сте? Нямате право да изразявате мнението на местните хора, докато те не ви дадат мандат за това!“

Днес хората в Царево застанаха с лицата си и имената си зад инженера, защото са решени да не позволят пореден път законов вакуум за ОУП, чиято липса не просто стопира развитието на най-морската община у нас, а и ги лишава от правото извън двумесечния летен сезон да живеят нормално.


 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация