Предна В момента Следва
WRS X ILKAN GUNUC AMORE

Новини Царево

Радио Power FM и аптека АРНИКА ти напомнят: Тази неделя връщаме стрелките с 1 час назад

Радио Power FM и аптека АРНИКА ти напомнят: Тази неделя връщаме стрелките с 1 час назад

Тази събота срещу неделя точно в 4:00ч ще преместим часовниците на 3:00чРадио Power FM и аптека „Арника” – Царево,  ти напомнят да се настроиш за промяната предварително

Зимното часово време ще бъде в сила до последната седмица на март 2018 г. Тогава отново се преминава към лятно часово време, за да се използва максимално слънчевата светлина.

Но има ли всъщност смисъл от промяна на времето и защо се прави? 

Всичко тръгва от една шега. През 1784 година известният със спестовността си Бенджамин Франклин предлага да се въведе смяна на времето, за да се пести восък за свещи. Само ако е знаел колко вълнения ще предизвика с това!

Тъй като французите трудно ставали рано сутрин, през 1784 година американският политик Бенджамин Франклин пише сатирично есе за това колко много свещи и пари можели да се икономисат, ако се въведе смяна на времето, която да кара хората да стават по-рано. За целта Франклин предлага да се въведе данък върху щорите, да се намали производството на свещи и населението да бъде събуждано сутрин с топовни гърмежи. 78-годишният Франклин, който е един от Бащите-основатели на САЩ, по онова време живеел в Париж.

Парижаните обаче посрещнали с присмех съветите на Франклин и неговите предложения потънали в забрава. От тогава настъпва хаос с преместването на стрелките на часовниците – едни държави го въвеждат, други отменят, после обратното...и така до днес.

Невролози твърдят, че по-проблемна за хората е смяната с един час напред,  тогава по-трудно се адаптират, но връщането към астрономическото време понякога  прави хората по-отпуснати и апатични. Стъмването с час по-рано също може да подейства негативно.  Обяснението е, че колкото по-малко слънцегреене има, толкова по-малко хормони на щастието се отделят и това определено влияе на настроението. За да преминете по-лесно преходния период, можете да се снабдите с подходящи витамини или хранителни добавки от специалистите в аптека Арника – Царево.

 

Тези дни, след изненадващо ясния вот от общоевропейското онлайн-допитване ЕК иска да отмени ежегодните смени на часовото време. Ако беше жив, Бенджамин Франклин, като човек с чувство за хумор, навярно би бил безкрайно развеселен  да узнае колко вълнения е предизвикал с едно безобидно сатирично есе. 

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация