Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Проверки по плажовете - "Корал"

Проверки по плажовете - "Корал"

От Община Царево извършват  проверки на плажовете в нейна територия. Приключи тази на къмпинг „Корал”.

„Това не е проверка по сигнал, а една от регулярните проверки на общината. Правим тази проверка не за да гоним хората, а за да установим фактите”, казва кметът на Царево инж. Лапчев.

По време на проверката е направено  геодезическо заснемане на бунгала и палатки, които са разположени върху имот държавна собственост - плаж „Корал”.

Според очевидци, летовниците, които лагеруват на „Корал”, или някои от незаконния къмпинг, са рушили оградата на имота, в който са разположени кемперите и палатките. А при проверка излизали с обяснението, че не знаели, че теренът е частен, точно заради липсата на прегради.

Към момента парцелът до плажа по документи се води УПИ – собственост на испанските инвеститори„Ибердрола Имобилиариа Риър Естейт Инвестмънтс“ ЕОД. Имотът беше купен от чужденците преди десетина години с цел там да бъде изградено вилно селище.

Заради протести на група хора, засега инвестицията е замразена, а по документи имотът не би трябвало да се ползва.

В действителност - парцелът е окупиран от десетки палатки, каравани и коли почти до плажа, а на места директно върху дюните на крайморската ивица.

Заради навлизането на летовниците в териториите на частния имот полицията е пращана многократно на място за проверка.

Обектите, които се намират в района на този плаж за природосъобразен туризъм, са се снабдили  с електричество и вода. Проверяващите миналия ден установиха, че импровизираното ел.табло се намира в държавен имот.

В заключение от проверката Община Царево за пореден  ще изиска от ЕВН и Водоснабдяване и канализация да бъде преустановено подаването на ток и вода към имотите, попадащи зад цялата територия на плаж Корал. Преди време от ВиК са закрили партидата за вода. Същото са декларирали пред местните власти и от ЕВН. В същото време цялата гора в момента е опасана от кабели и маркучи. Просто казано – летовниците на „Корал” крадат ток и вода, изхвърлят тонове отпадъци, за които плащат жителите на община Царево, и унищожават дюните.

Напомняме, че в резултат на кампания, подкрепена от НПО „Да запазим „Корал”, плажът беше вписан в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие като един от трите в страната, запазени за природосъобразен туризъм.

В България чрез закон е дефиниран само един вид къмпингуване. Законът за туризма дефинира понятието „къмпинг” в т.31 на §1 от Допълнителните разпоредби: "Къмпинг" е охраняван терен със съответната инфраструктура и с необходимите условия за пребиваване на туристи със собствена или наета палатка или каравана, както и за паркиране на автомобили и предлагане на туристически услуги.”

В България законът не дефинира понятията „диво къмпингуване”, „свободно къмпингуване”, „бивакуване”, „нерегламентирано къмпингуване”, „къмпинг” и „нерегламентиран къмпинг”.

Наскоро в Гърция бяха арестувани двама българи за незаконно къмпингуване. Там глобата за разполагане на палатки и каравани извън определените за това места варира от 150 евро до шест месеца затвор. Паленето на огън е абсолютно забранено, а санкциите са от няколко хиляди евро. При оставяне на отпадъци на плажната линия или в къмпинг глобата е до 300 евро. 

Относно „Корал” - ще бъдат изпратени указания към собствениците на имотите зад плажа да ги приведат в надлежен  вид с грижа на добър стопанин, да бъдат ограничени или да бъдат поставени ясни знаци, че имотите са тяхно притежание. Предстои и прокурорско разследване за това, което се случва на плаж "Корал".Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация