Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Проектът за античен Ахтопол - на обществено обсъждане днес

Проектът за античен Ахтопол - на обществено обсъждане днес

Новият проект за цялостен ремонт на централната градска част на Ахтопол днес ще бъде представен на вниманието на всички жители на най-южния ни град. Обществено обсъждане е насрочено за 18:00 часа в салона на читалището.Всички свои въпроси жителите на Ахтопол ще могат да отправят към кметовете на община Царево инж. Лапчев, кметство Ахтопол - г-н Димитров и главния архитект на Община Царево. 
Ремонтът на централната част на Ахтопол е само стъпка в инвестициите, които Общината е набелязала да се случат в града. За инж. Георги Лапчев Ахтопол е исторически център на морската община, който, ако се развие и осъществи и проектът за  античен Ахтопол, ще се превърне в център на културно-историческия туризъм. 
По предварителни планове, споделени пред POWER FM от кмета на Царево, първият проект, който Общината е разработила, е по Програмата за трансгранично сътрудничество, като целта му е повишаване на туристическата привлекателност. Ще бъде изградена инфраструктура за достъп до Късноантична и средновековна крепост в Ахтопол, включваща улици, благоустрояване на две съществуващи стълби и район около църква „Успение Богородично“.  
 „Това е нашият античен център с най-много археология и история. Това, което предвиждаме, е да отворим Ахтопол за култура и древна история. Този проект ще бъде първата част от пъзела. Един цял квартал ще бъде реновиран и вкаран в античен вид. 
Районът, който ще обхваща, е от стълбището от новата църква към Гръцкото училище. Той ще бъде напълно реновиран. Няма да имаме проблем с патемници на културата. От улицата ще бъде премахната асфалтовата настилка, тя ще бъде каменна, за да има древен вид. Това е жилищен квартал, ще променим уличната инфраструктура, ще има информационни табели, интерактивни табла. Тротоарите също ще изглеждат по античен начин.
Ще има декоративни колони, архитектурни елементи, които ще връщат времето назад. Това е първата част от идеята ни за античен Ахтопол, втората е площадното пространство“, каза кметът на Царево.
В посока север в Ахтопол целта е да се направи проект, който ще развие Римската стена, която представлява огромно съоръжение, обхващащо целия древен Ахтопол.“, каза още кметът.
Намеренията на Община Царево са да бъде обновено и площадното пространство.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация