Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Приморско почете паметта на замръзналия на поста си граничар през 1929г.

Приморско почете паметта на замръзналия на поста си граничар през 1929г.

Датата е 15 февруари 1929 г., утрото е мразовито и мъгливо, но по нищо не предвещаващо трагичността на предстоящите събития. Двама войници-граничари пазят  на крайбрежния пост „Св. Димитър“, когато чуват корабна сирена, но мъглата не им позволява да видят, какво точно се случва.

Взирайки се в морето, те успяват да видят кораб, от който в ледените морски води  скачат хора. Тогава, те разбират, че се е случило корабокрушение. Служебния и човешки дълг ги подтиква да се втурнат в ледените морски води и да помогнат на моряците от френския търговски кораб „Жак Фресине“ да излязат на сушата.

При тези събития смъртта застига  младия граничар Костадин Георгиев, докато  се опитва да достигне залива на Св. Параскева. В негова памет в близост до устието на река Ропотамо  е издигнат паметник с надпис  “В  памет  на  замръзналия  на  пост  моряк  през  февруари  1929  г. Костадин  П. Георгиев от Варна”.

В навечерието на 131 годишнината от създаването на структурата за охрана на границата и професионален празник на Гранична полиция,  община Приморско и Национална служба „Гранична полиция“, отдадоха почит на загиналия граничар с  полагане на  венци и едноминутно мълчание.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация