Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Преиздават "Невъзможният път" на великия мореплавател Дончо Папазов

Преиздават "Невъзможният път" на великия мореплавател Дончо Папазов

През настоящата 2019 година ще бъде преиздадена книгата "Невъзможният път" на мореплавателя Дончо Папазов.

Тя е дневник на самотната обиколка на света: без спиране, през нос Хорн, на борда на яхтата "Тивия". Годината е 1988. 

Отново читателят ще се има шанс да препрочете вълнуващата книга, посветена на първата българска самотна обиколка през нос Хорн на юг от "ревящите четиридесет". 164 дни от Буенос Айрес и обратно, дни в зимния сезон, в който нощта е 23 часа, а вълните са 25 метра. История за морета, смелост и лишения в името на мечтата и завръщането.

На 13 юни 2018 г. се навършиха 30 години от самотната, която Дончо Папазов избра да отбележи с курбан на пристанището в Царево. 

Дончо Папазов е мореплавател. 20 години работи в киното и телевизията. Сценарист, редактор, журналист и автор на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания. Депутат в 36-то Народно събрание, главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ.

Вероятно ще се изненадате, че Дончо Папазов е икономист. Завършва икономическия институт в София и работи повече от 15 години като научен сътрудник и ръководител на секция в ЦНИИТМаш и НИИММ в София.

За всеобща изненада зарязва специалността си и се впуска в морски приключения. През 60-е години участва в леководолазни археологически експедиции и става рекордьор по гмуркане на дълбочина без апаратура. И оттогава е непрекъснато във водата. Летата си неизменно прекарва в Царево.

"Дните ми минават в смях и закачки. Тук се чувствам прекрасно. Царево е мястото, което, може би единствено по Черноморския бряг, е запазило истинските морски традиции", сподели мореплавателят.

От дете обичам да ходя бос, но много ми се караха, че ходя бос по жълтите павета в София”, сподели той.

"Не обичам да правя панихиди на стари спомени. Много рядко говоря за моите плавания. Предпочитам да пиша, отколкото да говоря", коментира великият капитан.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация