Предна В момента Следва
MARK MORRISON RETURN OF THE MACK (REMIX)

Новини Царево

Преди летния сезон - въпроси към министър Ангелкова

Преди летния сезон - въпроси към министър Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представителите на местната власт и туристическият бранш в Приморско за обсъждане на предстоящия летен сезон.

Дискусията протече в залата на Общината в присъствието на кмета д-р Димитър Германов и Председателя на Общинския съвет Златина Тюлиева.  

Обсъдени бяха въпроси, касаещи спокойствието на туристите, наемане на персонал от трети страни, контрол върху плажовете и промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Дискутирана бе и възможността за създаване на местна група, която да внася в Министерството на туризма предложения за промени в Закона за туризма.

Засилено полицейско присъствие ще осигурява безопасността и спокойствието на туристите, стана ясно на срещата.  В Приморско и това лято ще има групи от чешки полицаи, които ще помагат на местните служители на реда. Министър Ангелкова информира присъстващите, че мобилни групи на министерството на туризма ще следят за състоянието на плажовете, като проверките ще бъдат както планирани, така и изненадващи. Тя информира, че се работим по създаването на туристически инспекторат, който ще извършва контрола на всички дейности, свързани със Закона за туризма.Промени в правилника за наемане на сезонен персонал от трети страни също вече е с улеснена процедура.  

 

Рестартира се общественото обсъждане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който предлага групиране на плажовете в четири основни групи, в зависимост от местоположението на плажа. Ако промените бъдат приети, плажовете ще бъдат разделени на групи с различни индивидуални характеристики и въз основа на тях ще се определят цената и условията по стопанисването им. По-ниската категоризация ще доведе до по-малки изисквания за обслужващ спасителен персонал и други разходи на концесионера, което пък ще доведе и до по-ниски цени на чадър и шезлонг за крайния потребител – туриста, увериха от министерството. Министър Ангелкова изрази оптимизъм Законът за устройство на черноморското крайбрежие да бъде внесен за гласуване в Парламента и новите правила да влязат в сила за следващото лято.

По време на обсъждането беше поставен и въпросът с процедурите по категоризация на самостоятелните обекти, като например апартаменти, които са в една и съща сграда. От отговора стана ясно, че те се водят клас “Б” по Наредбата за категоризацията и всеки един обект се категоризира поотделно.

Хотелиерите поискаха категоризирането да бъде безсрочно при хотелите и обектите за хранене, за да се избегне документацията и допълнителните такси при оформянето им на всеки 5 години. Предложено бе да се създаде инспекторат към Министерство на туризма, който да отговаря за контрола на звездите на обекта. Хотелиерите предложиха и промени, чрез които с един комплект документи да бъдат категоризирани всички обекти в комплекс, а не както до сега - всеки по отделно.

Собствениците на големи хотелски комплекси настояха за привилегии при провежданите процедури по отдаване под наем на плажовете, за да могат да осъществяват комплексно обслужване на туристите. Министър Ангелкова обаче категорично го определи като невъзможно, защото ивиците са изключително държавна собственост и всички трябва да се поставят на еднакъв старт.

От Туристическата камара в Приморско предложиха да се дадат повече права на общините, за да осъществяват пряк контрол върху правилното стопанисването на плажовете. Също така изразиха недоволство от показните акции на НАП, които според тях стряскат туристите и пречат на нормалното функциониране на обслужващите обекти.

Министър Ангелкова призова да бъдат давани предложения с конкретни текстове в писмен вид. В тях трябва да се посочва и как според вносителите даден проблем трябва да бъде практически решен. Решено бе за целта да бъде създаден обществен съвет към Общината, който да внася конкретни предложения за промени в Закона за туризма.

 

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация