Предна В момента Следва

Новини Царево

Празникът на Царево

Празникът на Царево

Честването на празника на Царево - Никулден и тази година се проведе под ярко слънце, макар денят да напомняше, че истинската зима съвсем не е далеч. 
Празнична Света литургия даде тон за начало на програмата, която бе подготвила Община Царево .

Освен от звън на камбани, крайбрежната алея се раздвижи и от ранобудните колоездачи от СНЦ „Вело Царево“. Стартът беше около девет и трийсет и веднага, след като стана ясно кои са първенците, се пренесохме на Рибарското пристанище.

 Очакваше ни директорът на Общинския исторически музей -Тодор Гондов със стройно подредена изложба „Строителство на Царевското пристанище“, във връзка с 80-годишния юбилей на порта. Насладихме се и на фотографиите от фотоконкурса „Южноморски случки и пейзажи“. 
 

Духовият оркестър на Царево, който е неизменна част от събитията на Общината, също беше заел гордо позицията си и допълваше празничната атмосфера. Приветствие от Кмета на Община Царево - инж.Георги Лапчев, отбеляза официалното начало на празника, който веднага след това продължи със заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари.

Ритуалът, както всяка година включваше хвърляне на венци в морето.
Програмата продължи с поздрав от женската и мъжката фолклорна група към НЧ „Г. Кондолов-1914“ гр. Царево. Също така не пропуснахме превърналата се в традиция обща снимка на Кмета с имениците.
Тържествено наградени бяха личности с принос към културата, спорта и благотворителността в Община Царево. Културният приз отиде при местната рибарска общност с проекта „Джурджуна 2017“, отличие за благотворителност за БЧК Царево и постижения в областта на спорта за СНЦ „Вело Царево“. 

Фотоконкурсът, чиито снимки раздвижваха обстановката на Рибарското пристанище в празничния ден също бе почетно награден. Първа награда взе любителят на морския бряг - Тодор Върбанов от гр. Царево, второто място бе отредено на Екатерина Николова - Power FM Tsarevo. И третото почетно място зае Марина Феденко от Украйна, туристка впечатлена от красотата на нашия край. Всеки от тях получи почетна грамота и парична награда.

Финалистите от СНЦ „Вело Царево“ също се радваха на награди и поздравления от Кмета на Общината. Боян Канев и Ивайла Канева (7-12год) бяха сред най-малките наградени участници. При 10-12 годишните: Кирил Тодоров зае 1-во място, Иво Киров - 2-ро място, Ивелин Кутиев - 3-то място. При 13-15 год. първото място спечели Иван Вълчев, след него се нареди Денис Стамов и третото място - Тодор Александров. Приз за доайен в колоезденето отнесе Георги Стоянов – Мечо.

„Ел Греко Бенд“, които пристигнаха от стария Созопол, достойно допълниха програмата с приятния си репертоар, както и с топло отношение към публиката. 
Рибен курбан, вино, гръцка музика! Какво му трябва на човек, за да се почувства като на морски празник. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация