Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Правнук на революционер дари книги на Приморско

Правнук на революционер дари книги на Приморско

В навечерието 1 ноември – Ден на народните будители, правнукът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, който е и президент на Българската Федерация по Подводни Спортове, дари на училищната библиотека в Приморско и на читалището екземпляри от книгата за живота на революционера.

Изданието е очерк на живота на четника, който е и вторият учител в първото българско училище, открито през 1869 в Бургас. През 1875 г. поп Сава се отдава само на революционна дейност и преминава в Румъния. Събира малка чета, с която се присъединява към четата на Христо Ботев. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.

Името на Сава Катрафилов е изписано на седмо място след това на Христо Ботев в криптата на Околчица.

От книгата става ясно, че през 1874г. поп Сава, посещава Странджа планина, където се запознава с патриота Стоян Шивачев, там намираме и следният текст:

„Двамата използват пребиваването си в този буден край да провеждат широка агитация за приобщаване на странджанското население в подготовката за народното въстание. Двамата стават близки приятели, с общи културни, просветни и патриотични интереси. Поради обстоятелството, че района на Странджа и по-конкретно Хасекията ( Хсекѝ- привилегирована област) обхващат поречията на реките Велека, Младежка и Ропотамо, до самия черноморски бряг, отдалечен от по-големи градски центрове и главни пътища, покрит с вековни дъбрави и чисто българско население, Сава Катрафилов наименува спонтанно и с възхита района „Нова Америка“ и преценя, че тук прекрасни условия за широко революционно движение и за бази на бъдещите въстанически чети“.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация