Предна В момента Следва
DJ REGARD SECRETS (FEAT. RAYE)

Новини Царево

Потомци на тракийските бежанци се събраха на Петрова нива

Потомци на тракийските бежанци се събраха на Петрова нива

На 23 март 2019 на историческата местност Петрова нива в Странджа се събраха десетки българи по покана на Община Малко Търново, Исторически музей „Проф. Александър Фол”  и Международния търговски и културен център – Геопан. Повод за това необичайно събиране край почитания от цялото тракийско население паметник беше направеното от известния български хирург и общественик проф. Иван Гаврилов дарение на икони за храма „Св.Петка Българска”.

Церемонията започна с издигането на националния флаг. Пред паметника бяха поставени неосветените икони на Св. Петка Българска, на Св. Пр. Илия, чийто ден в православния ни календар е избран за начало на Илинденско-Преображенското въстание и на Св. Богородица, дарение за храма в близкото с. Стоилово, в чието землище е историческата местност.

Инициативата на младите странджанци Атанас Прангов, Георги Иванов, Иван Янгьозов и Стойчо Боюклиев с издигането на знамето предизвика истинско вълнение сред присъстващите, между които бяха дарителите проф. Иван Гаврилов и Златка Далева, зам.-председателят на Съюза на тракийските дружества в България Гено Пухов, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, директорът на историческия музей „Проф. Александър Фол” Ивелина Петкова, бившият кмет на Община Царево Петко Арнаудов и съпругата му Ягода Арнаудова – историк, жители на с. Звездец, Близнак, Стоилово и Малко Търново.

Освещаването се извърши по българския православен канон от Н. Пр.  Иеротей, Агатополски епископ, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на манастира „Св. Георги” в Поморие, в съслужение с Н. Благоговейнство отец Серафим от православния храм „Успение Богородично” в Малко Търново. Освещаването на иконите пред Деня на Тракия завърши с благослов към дарителите и присъстващите от епископ Иеротей и негово прочувствено слово.

Гражданството беше приканено да отнесе със себе си и раздаде на близки и познати благословената картичка с иконния образ на Св. Пр. Илия. Част от картичките – по желание на проф. Иван Гаврилов и със съдействието на Българския културен клуб в Скопие, ще бъдат раздадени като послание от Странджа към българите от Македония. На желаещите бе дарена книгата „Моята Странджа” на Ил. Т. Петков, изд. на „Хр. Г. Данов”, Пловдив, в която е поместена една от най-изчерпателните студии за Илинденско-Преображенското въстание в Странджа и първата професионална сертифицирана карта на планината.

По този вълнуващ със своето духовно съдържание повод бе получено поздравление на Председателя на БККС –  Лазар Младенов, до организаторите и участниците в срещата на Петрова нива. Като дългогодишни изследователи на миналото на Странджа и борбите на тракийските и македонските българи, намираме за необходимо да огласим неговите вълнуващи думи. С публикуването му се надяваме, че се подновява дълбоката връзка между Илинден и Преображение прекъсната вече 116 години.

На историческата местност Петрова нива преди Деня на Тракия се направи нов, съвременен прочит на завета на илинденци и преображенци, вече в европейски дух.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация