Предна В момента Следва
GOTYE SOMEBODY THAT I USED TO KNOW (FEAT. KIMBRA)

Новини Царево

Посланикът на Израел у нас гостува в Българи

Посланикът на Израел в България – г-жа Ирит Лилиан посети Нестинарския празник в село Българи, община Царево. 
Снощи тя беше посрещната от кмета на общината – инж. Георги Лапчев. По негова покана на събитието присъстваха също г-н Вълчо Чолаков – областен управител на Област Бургас, г-н Мат Хегенгрубер – аташе по въпросите на образованието и културата към Посолството на САЩ в София, г-жа Ани Тодорчева – асистент по въпросите на образованието и културата към Посолството на САЩ в София, г-жа Гейл Байски – член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“, г-н Ленко Ленков - директор на "Гражданско общество и демократични институции" към Фондация "Америка за България", г-н Джеремая Чембърлин - Член на Управителния съвет на Фондация „Елизабет Костова“, г-н Антони Георгиев – главен редактор на списание Vagabond, г-жа Димана Трънкова – писател, г-жа Диана Саватева – народен представител от ПП ГЕРБ. Сред гостите на традиционното шествие по случай деня на Св. Св. Константин и Елена, който е свещен празник за жителите на село Българи, бяха още кметове и общински съветници, както и всички бивши кметове на село Българи, а посетителите както всяка година бяха хиляди. 
Преди ритуалната игра в огъня, в която се впуснаха нестинарите от селото, както и техни последователи, домакинът на събитието и кмет на село Българи – г-жа Недка Лапчева, даде официален тон на съпътстващата програма, като при себе си на сцената покани кмета на Община Царево – инж. Лапчев. В обръщение към присъстващите той изрази почитта си към неподражаемия ритуал, признат от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. 
Автентичност на огненото събитие придадоха изпълнителите на ФА "Царево" гр. Царево с художествен ръководител Христо Йорданов и женска фолклорна група при читалище „Виделина“ – с. Веселие.
По традиция след огнения ритуал нестинарската общност се събра в “коначето” - храмът на нестинарите, който се смята дом на Св. Константин и в него той отсяда за празника си. 
В празничния ден на Св. Св. Константин и Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на “нестинарски курбан”. В конака се поставят нестинарските икони “да почиват”, там става “прихващането” на нестинарите преди да влязат в ритуалния огън, както и “обличането” на иконите преди тръгване на нестинарското шествие.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация