Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Плаж "Делфин" без стълба...вече...засега

Плаж "Делфин" без стълба...вече...засега

Преди дни работници на община Царево са премахнали незаконно построената стълба на плаж "Делфин".

От началото на Лято 2017,  плажът – използван преди време като нудистки, беше отдаден под наем за следващите пет години на пловдивското дружество "Тива Интернешънъл" със собственик Йордан Тодоров.

Припомняме, че през юни, след двуседмични протести на  гражданско сдружение за екоплаж "Делфин", екоинспекцията в Бургас състави административен акт на наемателя на плажа край Ахтопол, заради строежа на дървена стълба, с която летовниците да стигат по-лесно до морския плаж.

По това време Йордан Тодоров е глобен и строежът е спрян, защото се извършва в защитена местност и е на територията на Природен парк "Странджа". 

Тогава наемателят отрече да е сякъл дървета, за да отвори терен за стълбата, а самото съоръжение е разположено върху общинска собственост. Прокуратурата и досега разследва кой е извършителят на въпросната сеч.

При проверката на плажа и околностите в началото на сезона, инспекторите са установили, че е прокаран и нов черен път, който води до площадка, на която има поставен генератор за ток.

Предписанието за премахване на дървената стълба беше изпратено на община Царево още през юни, когато е констатирано нарушението. Съгласуване на подобни строежи с екоинспекцията, е задължителното изискване за строителство в защитените зони. Така РИОСВ постанови, че стълбата за незаконна и възложи на Общината тя да бъде премахната.

„Демонтажът не започна преди 15 септември, защото  дотогава е в действие забранителен режим за строителни дейности по Черноморието” - обясни градоначалникът инж. Лапчев.

„Самият обект се намира в парка "Странджа" и в "Натура" зона и е трябвало да бъде съгласуван с РИОСВ-Бургас. На 23 юни 2017 му е съставен акт, което влече след себе си наказателно постановление по Закона за защитените територии” - потвърди

директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас - Тонка Атанасова.

Съоръжението е демонтирано при  изпълнение на предписание на РИОСВ - Бургас, до кмета на община Царево.

Възможният парадокс, който се очертава, е да се наложи Общината догодина до строи със свои средства същата стълба. За да има достъп до плаж „Делфин”.

 


 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация