Предна В момента Следва
R3HAB ROCK MY BODY

Новини Царево

Петя Златева от Ахтопол - Морфолог на 2018г

Петя Златева от Ахтопол - Морфолог на 2018г

Морфолог на 2018 е студентката от специалност „Български език и новогръцки език” – Петя Златева от Ахтопол. Олимпиадата по морфология на съвременния български език, провеждана в Пловдивския университет.

„Участието в олимпиадата е предизвикателство, възможност, която всеки трябва да приеме. И да извлече само положителни емоции, а те изцяло са такива. Предизвиква студента да покаже наученото, дори и повече”, споделя Петя Златева.

„Усещанията по време на олимпиадата бяха доста по-различни отколкото при стандартните изпити, защото повечето от нас не приемаха олимпиадата като изпит – такъв, който стряска и плаши студентите. За това допринесоха както обстановката, така и преподавателите, дали всичко от себе си, за да направят този ден запомнящ се. Едни от най-хубавите емоции за мен бяха от самата церемония по награждаването – когато осъзнаеш, че всички усилия биват забелязани и оценени. Мисля, че наред с консултациите около олимпиадата, когато времето минаваше неусетно,  церемонията е вторият източник на приятни емоции и определено незабравими спомени.

Колкото до степента на олимпийско самочувствие, то е породено от един и същ успех през годините, а не от поредността на олимпиадата. Най-голяма трудност срещнах при определянето на характеристиките на глагола – макар и лесен привидно, има своите тънкости и „капанчета“, с които изненадва студентите. Определянето на неизменяемите части на речта също създава проблеми. И в двата случая те карат да се замислиш и дори още по-силно да пожелаеш да разплетеш загадката и да стигнеш до верните отговори.

Въпреки това обаче не мисля, че езикът ни се нуждае от промяна или опростяване, тъй като това би отнело от неговия чар. Церемонията по награждаването, носеща толкова емоции на студентите, преди всичко е празник на граматиката и словото, но не по-малко е и всеобщ университетски празник, защото езикът е неразривно свързан с всички останали науки” – добави Петя.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация