Предна В момента Следва
PINK GET THE PARTY STARTED
ON AIR 18:00 - 20:00
DJ MIX - LIVE Програмата

Новини Царево

Пчелари от четири континента ще се съберат в Царево

Пчелари от четири континента ще се съберат в Царево

Царево ще бъде домакин на Световен симпозиум на мановия мед. Събитието се провежда за втора година, заедно с него ще се състои и ежегодният Фестивал на мановия мед.

Форумът е под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите, ще се проведе от 27 до 29 юли. Очакванията са събитието да събере пчелари, специалисти и академици от 4 континента.

Основните количества манов мед в България се произвеждат в Странджа благодарение на климатичните особености и природни дадености. Това е място, където морето среща планината. Специфичният климат допринася за високата влажност, която създава възможност листните въшки да се размножават много бързо и да се образува обилна мана.

Странджанският манов мед е един от най-качествените в света. Получава се от широколистни дъбови гори в района на Странджа. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат.

Отрасълът е под напрежение, защото тенденцията за висока смъртност при пчелните семейства, включително и в България, се запазва трайна. Пръскането с пестициди нанася все по-го големи щети.

Междувременно стана ясно, че ЕС се нуждае от широкообхватна и дългосрочна стратегия за подобряване на здравето на пчелите и възстановяване на популациите на пчели. Това заяви Европарламентът в специална резолюция. Евродепутатите призовават за план за действие на ЕС за борба срещу смъртността при пчелите; за програми за развъждане за пчели, устойчиви на вредители, за повече научни изследвания за разработка на иновативни лекарства за пчели и подобряване на тяхното разпространение, както и за забрана на всички пестициди, които имат научно доказани негативни последици върху здравето на пчелите.

ЕС трябва да увеличи бюджета за националните програми за пчеларство с 50% и да създаде специална схема за подкрепа на пчеларите в селскостопанската политика след 2020 г., смятат евродепутатите. Те също така предлагат въвеждането на компенсации при загуба на пчелни колонии.

В ЕС около 600 000 пчелари произвеждат около 250 000 тона мед годишно, което прави ЕС вторият най-голям производител в света след Китай.

„Трябва да направим всичко възможно, за да защитим нашия мед и пчели, тъй като 76% от производството на храни в Европа зависи от опрашване, поради което пчелите са незаменима част от нашата хранителна сигурност.", каза след приемането на резолюцията Норберт Ердьош (ЕНП, Унгария).


 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация