Предна В момента Следва

Новини Царево

„Паламудени вдъхновения и странджански седенки” в Ахтопол

 „Паламудени вдъхновения и странджански седенки” в Ахтопол

За четвърта поредна година, от 21 до 23 септември, в Ахтопол ще се проведат есенни празници на рибата, автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства.

В рамките на три дни пространството около малкото пристанище ще се изпълни с аромат на печен паламуд. Пъстри щандове с морски и странджански домашни производства и специалитети ще радват окото и небцето.

А разнообразието от творчески и кулинарни работилници, изложби, концерти, презентации и филмови прожекции ще насища атмосферата с усещане за безкраен празник.
Събитието е организирано от сдружение „Лумен”с подкрепата на Кметство – Ахтопол под мотото „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”.

„Ахтопол е специално място, благословено от морето и планината. Място с богата и древна история, на което сетивата се пробуждат, а мощният странджански дух завладява съзнанието и подтиква към откривателство, насочено назад във времето, към традициите и корените ни. Изборът на „паламуда” и „седенките” като опорни точки не е случаен” – казват организаторите.

„За нас паламудът, символ на празниците, от една страна олицетворява благоденствието, поминъка и местния бит, страстта и тръпката на рибарите. От друга страна, рибата и морето с богатата си символика винаги са провокирали творческия дух в различни посоки.

Седенките избрахме като израз на националната и родова памет – носител на отколешни ценности и традиции, които трябва да бъдат запазени и предавани във времето.

За нас морето не е просто тема или фон, то е философия и начин на живот. Храната – история, традиция, култура, жива памет, а изкуството - пресечна точка, приемственост, мост между поколения, етноси, държави”, споделят още организаторите.

Идеята им е да утвърдят Ахтопол като културно-историческа дестинация и притегателно място за почитателите на специализирания туризъм.

Ето и програмата:Power TOP 30

 • 1
  JASON DERULO
  SAVAGE LOVE
 • 2
  PEDRO CAPO
  BUENA SUERTE
 • 3
  CONKARAH
  BANANA
 • 4
  MASTER KG
  JERUSALEMA
 • 5
  DIPLO
  ON MY MIND
Цялата класация