Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Осветен е новият храм "Св. Георги" в село Кондолово

Осветен е новият храм "Св. Георги" в село Кондолово

На втори септември, неделя,  беше осветен новият  храм "Св. Георги", който се намира в село Кондолово, община Царево. Светата литургия и водосвет извършиха епископ Иеротей, йеродякон Сергий, отец Стоян Кралев и отец Василий. На събитието присъства кметът на Община Царево - инж. Георги Лапчев, кметът на село Кондолово - г-н Киро Киров, както и множество жители и гости на селото.

Литургията беше отслужена от епископ Йеротей  от името на митрополит Йоаникий Сливенски, и завъши с тържествени слова:

 "Скъпи отци и братя, уважаеми г-н кмет на община Царево Георги Лапчев, братя и сестри, Сякаш е излишно да казвам, че днес ние освещаваме този храм, заради вярата, че утре той нас ще освети. Неслучайно думата “параклис” означава “около славата”, защото как иначе бихме били съпричастни на църковното величие, ако не чрез делата на църковното строителство. Император Юстиниан го нарича “придобивка за вечността” и настоява, че един построен храм на Живия Бог струва повече от стотици спечелени войни. Нещо повече - ние печелим битките на живота си - казва той - не за друго, а за да построим поне един храм, понеже не направим ли това, времето на дните ни ще е една безсмислена баталия. Защото - кой би го оспорил - единствената война, която си струва да водим - тази за смисъла на живота - ще завърши с погром, ако не направим опит да се уподобим на библейския цар Соломон. Защото - всички знаете това - величието на Соломоновия храм е величие на Соломоновия живот. То е и песен на песните, и премъдрост, и притча.

Сигурно по тази причина българският народ е измислил думата “храмùна”. От нея идва съвременната - “храм”, а значението ù “дом, място където Бог и хората живеят заедно” показва, че не строим ли храмове, в този свят ще сме бездомни и безпризорни; не ще има где глава да подслоним и напразно ще се лутаме, ще бъдем лишени от Божията защита и любов.

Затова, позволете ми, от името на Сливенския митрополит Йоаникий и от свое име да благодаря на всички, които са дали своята лепта за изграждането на този строеж. Нека Бог ги благослови, да преумножи даровете им, да прибави благодат въз благодат към дните им!Нека всички ние да бъдем обединени и оставим всички онези лоши помисли и желания, които ни изпълват с гняв,завист и отчаяние, нека Божията сила ни изпълва с енергия за добри и полезни дела! На многая и благая лета!"Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация