Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Община Царево - с бюджет на успеха

Община Царево - с бюджет на успеха

Рамката на бюджета на Община Царево е 16 786 000 лева за 2018 година. Това беше гласувано на последната сесия на общинския съвет. Кметът инж. Георги Лапчев я определи като "Бюджет на успеха" .

Бюджетната рамка се различава от предходната година с положителен ръст. По-голямата част от сумата ще се реализира от платени суми за данъци и такси от управление на собственост, а малка част - от продажба на общински имоти.

“Продължаваме политиките на общинската администрация да развие онова, което сме заложили като план. Факт е, че задачите, които си е поставила общината, няма как да се развият за една или две години. С поредния бюджет ние слагаме следващото парче от пъзела на така бленуваната форма - Община Царево да се превърне в бляскавата перла на юга. Все повече се доближаваме до това определение”, коментира инж. Георги Лапчев.

Благоустройство, саниране на сгради, текущи и аварийни ремонтни дейности, поддръжка на уличното осветление и осъвременяването му, подмяна на водопроводи и канали, проект за осигуряване на видеонаблюдение с цел сигурност в най-малките населени места са главните приоритети, които са заложени в бюджета за 2018-та. 

Капиталовата програма е в размер на 4 млн. лева. „Реконструкцията и модернизирането на централното пространство в Царево вече тече. Продължаване на политиките, свързани с безопасността на пътя са също важен приоритет”, посочи още инж. Лапчев.

За Царево освен капиталовата програма се предвиждат проекти по трансгранично сътрудничество, свързани с благоустройството на инфраструктурата. Предвиждат се ремонти на общински сгради, саниране на СУ „Никола Йонков Вапцаров“, филиала на ДГ „Ален Мак“, проектиране на спортна зала, вело алеи.
Социалните услуги по проект „Независим живот“, който продължава и през 2018-та със средства от републиканския бюджет и община Царево.
Извън бюджетната макрорамка са още 11 300 000лв., които да бъдат привлечени по европейски програми и проекти.

Ще продължи изграждането на велоалеи. Съвсем скоро те трябва да свържат общинския център и Лозенец. Ще продължи работата и по проекта за рехабилитация на пътя между Царево и Бродилово.

„Разсъждаваме за развитието на Ахтопол като античен град. Защото той е наша централна точка по отношение на археология. Там археологическите обекти са най-концентрирани. Развитието на всяко населено място също е много важно“, подчерта кметът. За гр. Ахтопол са предвидени средства за възстановяване на северната порта на късноантична и средновековна крепостна стена в двора на гръцкото училище в града, както и благоустройство на крайбрежната алея, ремонт на оградата на гробищния парк, видеонаблюдение, изграждане и подмяна на ВиК - съоръжения. 

"Най-много фестивали по морето се провеждат именно в Община Царево. Те ще стартират още през пролетта и ще приключат в късна есен", каза инж. Лапчев, коментирайки планираната богата културна програма в морската община.

В заключение на обсъждането по приемане на бюджета за 2018 г, местният парламент си постави за цел създаването на благоприятни условия за развитие на местната икономика, повишаване стандарта на живот на местното население и запазване финансовата стабилност на общината.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация