Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Никулден в Царево

Никулден в Царево

В ефира на Power FM – Царево кметът на общината инж. Георги Лапчев поздрави всички за празника на града. „Честит празник, скъпи съграждани и жители на град Царево и цялата община. Днес е Никулден, един от най-прекрасните празници, защото ние сме най-морската община. Самият Св. Николай Чудотворец ни подари този прекрасен ден, в който да се насладим  в пълния блясък и красота на празника. Желая весело изкарване на всички, които носят името Николай и производните. Желая здраве, късмет, усмивки и много добро настроение, каквото ще има днес от Лозенец до Резово", каза градоначалникът.

Празничната програма в община Царево започна с празнична литургия в християнските храмове „Св. Успение Богородично” и „Св. Цар Борис-Михаил”. На официална церемония бе открит и вторят етаж на музея в града. Новата етнографската експозиция допълва археологическата, която бе открита през 2012 година. 

В ефира на Power FM – Царево, директорът на музея Яна Кирязова разказа, че предметите са дарени от възрастни жители, които пазят реликвите и историята на бита от началото на миналия век. „Един музей не е само изложение на стари вещи. Един музей трябва да носи своя дух и послание. Нашият музей вече носи нашето послание. Влизайки в зала Археология, всеки би научил интересни факти от крайморска Странджа от дълбока древност до края на ХІХ в. А тук, тази експозиция ще му разкаже за живота на нашите предци от началото на ХХ в, до средата на века. Това нямаше как да се случи без вас, хората дарили на музея скъпи за всеки вещи. Вие ги дарявате на поколенията и това е постъпка достойна за уважение”, каза в словото си директорът на музея. В новата етнографска експозиция могат да се видят оригинална пишеща машина, запазена шевна машина „Сингер”, перодръжка, традиционни облекла, както и костюм на кукер.

На откриването на етнографската експозиция на втория етаж на музея, присъства и кметът Лапчев. „Град без история е град без корени. Ние вече можем да показваме нашата история, нашите корени. Тенденция и желание на общината е да развива музеите и коплекса от музеи в цялата община”, каза градоначалникът.

На днешния Никулден не липсваха и спортни мероприятия. Ентусиастите от вело клуб Царево проведоха колоездачен старт по крайбрежната вело алея. Сред десетината, които взеха участие беше и 72-годишен велосипеден ветеран. Най-малкият пък бе на 8. 

Лититийно шествие премина от храмовете, през градския площад, за да стигне до Пристанището, където да се присъедини към тържествения водосвет. Там се събраха и гражданите и гостите на Царево, които заедно празнуваха. За доброто им настроение се погрижиха Духов оркестър Царево, мъжката  женската битова група към читалище „Георги Кондолов 1914”, както и група „Ел Греко бенд”.

Традиционно и тази година в открито море бяха хвърлени венци в памет на загиналите моряци. На пристанището в Царево бяха наградени и личностите, които имат принос за развитието на града. В категория „култура” бе отличен хореографът Дамян Дамянов. В областта на спорта почетна грамота, лично поднесена от кмета, получи Енчо Христов, председател на волейболен клуб „Царево”. Отличие в сферата на благотворителността получи един от крупните дарители в общината. Кметът Георги Лапчев обаче разказа, че дарителят е пожелал той да остане анонимен.

На царевското пристанище бе направена и вече превърналата се в традиция, празнична снимка на именниците в днешния ден. Атмосферата на празника се допълваше не само от хубавото време, което Св. Николай Чудотворец подари на Царево, но и от безплатното червено вино и рибния курбан, който общината раздаде за здраве. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация