Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Никулден в Приморско

Литийно шествие, завършило с полагане на венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари, раздаване на осветена рибена чорба, печена риба и вино бяха част от програмата на Приморско за празника на Свети Николай Чудотворец. От 17.30 часа е предвидено запалване светлините на 10- метровата коледна елха.

Традиционно и тази година жители и гости на Приморско почетоха  Никулден – деня на рибарите, моряците и банкерите.  Празничната програма започна в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където отец Гавраил отслужи тържествена Света литургия в чест на покровителя Свети Николай Мирликийски и за благоденствие на Приморско. След това стотици, дошли да почетат празника, се включиха в литийното шествие от църквата към пристанището. В него участваха и кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, председателят на общински съвет Златина Тюлиева, служители на общинска администрация, ученици, учители, жители и гости на града. Шествието премина през паметната плоча на загинали рибари от Приморско и те бяха почетени с полагане на венци и цветя. Венец в памет на загиналите моряци беше хвърлен от пристанището в морето.

Празнично настроение цареше и в рибарския заслон, където морските хора на Приморско се бяха събрали да почетат своя покровител.

Центърът, където от сутринта звучеше музика, се изпълни с хора, дошли да опитат от осветената печена риба, ароматът на която се разнасяше по цялата главна улица. Освен печена риба, общината се бе погрижила празнуващите да опитат и от осветената рибена чорба, както и да се почерпят с вино, бира и безалкохолно.

За празника на рибарите, моряците и банкерите Приморско посрещна и специални гости – екип от предаването „На кафе“. Те показаха в национален ефир как морския град празнува, а след това заснеха и забележителностите в Историческия музей – златното съкровище и 3D холограмата на тракийския жрец.

Празникът беше почетен и в другия морски град от общината – Китен. И там подобаващо отбелязаха Никулден с осветена печена риба и вино.

По-късно днес е предвидено запалване светлините на коледната елха на Приморско. Тя ще грейне с целия си блясък в 17.30 ч., а преди това за доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижат децата от ДТС „Приморче“. Красива светлинна заря ще оповести края на никулденските празненства.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация