Предна В момента Следва
P-SQUARE DO ME

Новини Царево

Нестинарство в Българи и българският президент в Странджа

Нестинарство в Българи и българският президент в Странджа

Президентът Румен Радев беше специален гост на празника на село Българи. Той пристигна придружен от съпругата си Десислава Радева.. Посещението на село Българи, община Царево е първата визита на президента в Бургаска област.

Нестинарският празник в село Българи тази година събра рекорден брой посетители.

Тази година е възстановена  традицията на празника в селото да се има народни борби.  Най- силните мъже получиха парични награди.

Кулинарен базар на занаятите  предложи на  гостите да опитат традиционни за станджанската кухня ястия, приготвени  от гостоприемните странджанци на на Бродилово и Кости.  

В  Информационния център на село Българи имаше автентична фотоизложба на Нестинарския обред, а желаещите да се потопят в магията на киното имаха възможност да гледат прожекция на 3D документалния филм „Стъпки в огъня“.

Късно вечерта на площада пред църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в жаравата влязоха нестинарите...

На 30.09.2009 година Нестинарството е включено като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО).

 При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация