Предна В момента Следва
MICHAEL JACKSON BLACK OR WHITE

Новини Царево

Най-мащабните подводни разкопки на селище у нас са край Китен

Най-мащабните подводни разкопки на селище у нас са край Китен

Нови проучвания на потъналото селище край Китен са извършени по време на мащабната експедиция „Black sea M.A.P.”, която се проведе в Черно море. Това разказва д-р Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в Созопол.  

Потъналото селище край Китен е открито по време на проучвания на Центъра за подводна археология в Созопол през осемдесетте години, по време на строителството на вълнолома.

„Всъщност това са най-мащабните подводни разкопки на селище, реализирани в България изобщо. От него има огромно количество находки от втора и трета фаза на ранната бронзова епоха. Много от тях са изложени в експозицията, която поддържаме в Китен” - коментира д-р Димитров.

 „Река Караагач е правела един меандър в залива. Селището се е намирало на левия бряг на реката, недалеч от морето, но по-навътре в сушата“, обясни специалистът.

„Целта на сондажа, който сега направихме, беше да се събере ядка от времето на селището, от която да се види точно при какво ниво на морето е съществувало то. Аз мисля, че той стана много добър и от него трябва да излезе резултат, който аз все още не съм виждал“, сподели очаквания си д-р Димитров.

 Power TOP 30

 • 1
  PORTUGAL. THE MAN
  FEEL IT STILL
 • 2
  ALICE MERTON
  NO ROOTS
 • 3
  ED SHEERAN & ANDREA BOCELLI
  PERFECT
 • 4
  TODDLA T
  MAGNET (FEAT. ANDREA MARTIN)
 • 5
  LIAM PAYNE & RITA ORA
  FOR YOU
Цялата класация