Предна В момента Следва
BEYONCE TEXAS HOLD 'EM

Новини Царево

Наистина – какво знаем за Левски?...НАРОДЕ????

Наистина – какво знаем за Левски?...НАРОДЕ????

Театър „Българска армия” ще гостува в Царево на 13 февруари. От 18ч. на сцената на НЧ „Георги Кондолов 1914” със зрителя ще бъде споделена „Тайната вечеря на Дякона Левски” от Стефан Цанев.

Режисьор и сценограф е Асен Шопов. Участват  Веселин Калановски, Милен Миланов, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева – Нети, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов, Иван Налбантов.

Екипът на Театър "Българска армия" ще ви покаже историята и предателството на Васил Левски. Ще ви заведе в неговата килия в нощта преди обесването. Тази вечер лъжата и предателството ще отстъпят място на истината и прошката.

Повече от тридесет години пиесата на Стефан Цанев е вълнувала и пречиствала съвести. Една българска светиня ще умре, за да изкупи греха на народа си и да му даде нова сила да махне робството от плещите си.

Васил Иванов Кунчев, получил библейското прозвище Апостол. Дякон Игнатий.Левски. За него е изписано много. Способността му да си играе със смъртта и да влиза в различни образи, хладнокръвието му и спокойният му нрав, игривите очи и героичността на делата му митологизират героя и го правят истински светец.

„Българският народ е страшно суеверен и глупав. Дори самият Христос да слезе сред него, лично ще го хване и ще го разпъне на кръст, за да не си въвлече някоя беля на главата. Нужно му е много време, за да разбере идеите и героизма на Ботев, Левски, Димитър Общи, Бенковски и други. По-лесно е да се пеят песни за тях и да се строят паметници след това, отколкото да им помогнат приживе. Предателите сме ние, псевдопатриотите, които се бием в гърдите, че сме българи и целуваме кървавия нож на Левски и Евангелието и се кълнем във вярност към Родината и да пазим тайната. Тайната кой е Левски или кой е неговият предател... „
Тези тежки въпроси поставят Стефан Цанев и актьорите от "Българска армия" в драмата "Тайната вечеря на дякона Левски". Въпроси, които дълго ще търсят своите отговори, дори и след края на постановката. Актьорите са поставени пред нелеката задача да играят предателите на Дякона в неговата последна вечер преди да се срещне със смъртта и да се прероди в народните предания и легенди. 

"Плът от плътта ми и кръв от кръвта ми". Левски ще се срещне с едни от най-верните си сподвижници и приятели, за да разбере истината за предателството. Вечеря, в която въпросите ще бъдат преглъщани тежко, сълзите ще са горчиви, думите - остри, а саможертвата... мъчителна и пречистваща. 

В последните дни от живота си Левски пише в своето тефтерче една самотна дума: "Народе????" С четири въпросителни. Дякон, архимандрит, апостол, светец, жив Бог, разбойник или просто човек с модерни идеи?

Народът, към когото се обръща Левски, не е толкова просветен и духовно извисен, за да разбере значението на Свободата и Независимостта. Заслепен роб, вечно гладен, алчен и глупаво навел глава, обръщайки се наляво и надясно и чакащ да получи свободата си даром - "Свободата няма цена. Свободата не може да се яде." 

Време е за последната вечеря преди края. Апостолът на свободата събира апостолите в тъмницата си и ще ги накара да извървят всеки своята Голгота, за да стигнат до истината, греха, прошката и предателството.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация