Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

На земеделски земи със смесено предназначение ще може да се строи

На земеделски земи със смесено предназначение ще може да се строи

В земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната комисия. Това решиха окончателно депутатите, като одобриха без дебати на второ четене промени в Закона за опазване на земеделските земи.

По традиция те бяха прокарани чрез преходните и заключителни разпоредби на съвсем друг закон - за посевния и посадъчния материал. Така бе удължен срокът, в който ще може да се иска разрешение за строеж в ниви по Черноморието и в райони, в които има повишен интерес за застрояване. Предложението срещна съпротива от страна на екологични организации. В негова защита се обявиха сдружения на собственици на земи със сменено предназначение.

Според одобрените текстове на собствениците на земя със сменено предназначение, които още не са я застроили, се разрешава да поискат потвърждаване на решението. За целта те трябва да внесат заявление до местните земеделски комисии, в което да посочат номера на старото разрешение и датата на издаването му. Към документите трябва да се приложи още документ за собственост или учредено право на строеж, актуална екооценка на инвестиционното намерение, както и влязъл в сила подробен устройствен план. Решението ще губи правното си действие, ако в тригодишен срок собственикът не поиска издаване на разрешение за строеж или ако до шест години не го започне.

Депутатите решиха още собствениците на земи, които преди са платили такса за смяната на предназначението, да не плащат отново, ако тя съвпада с актуалната тарифа. В останалите случаи те ще доплащат или ще им се връщат пари. Земеделските комисии ще са длъжни в срок до един месец да препотвърдят или да отхвърлят искането.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация