Предна В момента Следва
MIRO GUBIA KONTROL, KOGATO

Новини Царево

Мъжко кръстово хоро се изви в Странджа

Мъжко кръстово хоро се изви в Странджа

Традиция по Богоявление мъжете да играят хоро в ледените води има и в Странджа. В граничната планина сцена на ритуала стана един от природните феномени - водопадът Докузак край странджанското село Стоилово, една от забележителностите на Природен парк "Странджа".

На Йордановден тази година край него се изви кръстово хоро, което бе своеобразен съвременен дебют на традицията в този край на България. 

Изворите на река Докузак са топли през зимата - те са с температура от около 12-13 градуса. Дебитът им е голям - до 1030 литра в секунда.
Странджанци вярват, че в нощта преди Йордановден небето се отваря и всеки може да си пожелае нещо. В най-митичната българска планина хората наричат Йордановден още Водици, Удици или Влечуги (сред част от рупското население в селата Българи, Кондолово, Резово и Сливарово).

Йордановден или Кръщение Господне е денят, в който се освещава (кръщава) водата от свещеник. Освещаването става край река, чешма или море.

Тържествено шествие от икони носени от иконосци, хоругви, миряни и свещеникотиват до водоизточника. След молитва свещеникът хвърля кръста във водата и момците скачат да го вземат.

Вярва се, че ако кръстът замръзне годината ще бъде здрава и плодовита. Момъкът, който е извадил кръста, обикаля с него из селището и получава подаръци.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация