Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Мариям от Синеморец - лауреат в конкурс за Европа

Мариям от Синеморец - лауреат в конкурс за Европа

Мариям Димитрова от 10 б клас е победителка в конкурса „Европейско междучасие” и спечели наградата посещение в Европейския парламент в Брюксел през месец април 2018 г.

Инициативата „Европейско междучасие“ е създадена от Светослав Малинов. В Европейския парламент Малинов е член на Комисията по култура и образование, заместник в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и в Комисията по петиции. Инициативата е насочена към българските ученици и цели популяризиране на дейността на Европейския парламент и на Европейския съюз.

Ученици от СУ „ Никола Вапцаров” се включиха в конкурса с есета на тема: ,,В каква Европа искам да живея след 5 години?”. Докоснаха се до бъдещето и ни направиха съпричастни на своите мечти.

 

СЕМЕЙСТВО ЕВРОПА

 В една слънчева сутрин се събудих и както всеки тийнейджър, първо погледнах смартфона си. Видях, че датата е 24 август, 2023г. Получих съобщение от своя приятелка - Мариям, която живее в България, далеч от моята държава Алжир. С нея се познаваме от малки, но преди две години семейството й емигрира в Европа. Кореспондираме си често, а преживяванията, които тя ми споделя, ме вдъхновяват. Безкрайно се радвам за нея и за отношението, което получава. Мариям следва медицина и в нейната група учат студенти от различни националности, дори знам, че е влюбена в колегата си Ким от Корея. Как ми се ще да й погостувам и за известно време да вкуся от нейния живот... Приятно изненадана съм от факта, че бива оценявана като личност, а не е обект на етнически комплекси. Както според Библията, така и в нашия Коран, човекът е творение на Бога и пред него всички сме равнопоставени. За щастие Европа е успяла да преодолее всички расови предразсъдъци. От снимките, които тя ми изпраща, виждам колко е красива България. Наслаждавайки се на гледките от малките причудливи улички, с накацалите по тях ресторантчета, с различни кухни, тя споделя своето време с приятели. Като това време могат да го изживеят през всеки свободен уикенд, дори в другия край на Европа, защото тя е достъпна за пътуване и свободна за разговори. Тук, в Алжир, винаги ми е правила впечатление дискриминацията над еднополовите двойки. По думите на Мариям обаче на север свободното изразяване на чувствата е напълно легално и хората не биват съдени, заради своята сексуална ориентация. Любовта във всичките си форми създава, а не разрушава. Харесва ми, че в държавата, в която живее моята приятелка, цивилните имат право на избор, какви и с кого да бъдат, а тяхното решение е уважавано. Откакто хората са населили Европа, преди почти два милиона години, всички промени, които са нанесли, я правят такава, каквато я виждаме днес. В продължение на вековното си развитие, тя е преживявала възходи и падения, приютявала е различия и моногамии и е пленявала души със своята красота. Всички пътища водят към Европа. В днешно време, когато социалната обстановка пламти от нововъведения, съвременният човек е длъжен да превръща недостатъците в красив свят, свободен от комплекси. Свят, в който хората са толерантни, съпричастни, а държавата подкрепя желанията им, развива креативността им и цари хармония. Ето в такава Европа искам да живея и аз. Сплотена, иновативна и модерна!

Мариям Стефанова Димитрова, Х б клас СУ” Никола Вапцаров” гр. ЦаревоPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация