Предна В момента Следва

Новини Царево

Край на забраните в Странджа заради чума по овцете

Край на забраните в Странджа заради чума по овцете

Отпаднат ограниченията за движение на дребни преживни животни и продукти от тях в Странджа и зоната в областите Бургас, Ямбол и Хасково, свързани с чумата по дребните преживни животни, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
След проведени многократни срещи и дискусии между БАБХ и ЕК, и след резултатите от извършвания надзор досега, беше решено, че рестриктивните мерки могат да бъдат облекчени.

Агенцията е преразгледала по-строгия надзор в Странджа във връзка с чумата, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта. Те бяха наложени на страната с решение на ЕК. Мерките за облекчен режим са въведени от 9 януари 2019 г. 

Дребните преживни животни с произход от населените места на  общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево - област Бургас и общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа - област Ямбол, ще могат да бъдат придвижвани в рамките на цяла България след клиничен преглед 3 дни преди движението и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство. 
Няма ограничение за движение на дребните преживни животни за незабавно клане в рамките на цяла България.Power TOP 30

 • 1
  LENNY KRAVITZ
  LOW
 • 2
  MATOMA & ENRIQUE IGLESIAS
  I DON'T DANCE (WITHOUT YOU)
 • 3
  KAZKA
  ПЛАКАЛА
 • 4
  COLONEL BAGSHOT & MAHMUT ORHAN
  6 DAYS
 • 5
  MALUMA & SHAKIRA
  CLANDESTINO
Цялата класация