Предна В момента Следва
LORA KARADJOVA NEKA BUDE LQTO

Новини Царево

Край на забраните в Странджа заради чума по овцете

Край на забраните в Странджа заради чума по овцете

Отпаднат ограниченията за движение на дребни преживни животни и продукти от тях в Странджа и зоната в областите Бургас, Ямбол и Хасково, свързани с чумата по дребните преживни животни, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
След проведени многократни срещи и дискусии между БАБХ и ЕК, и след резултатите от извършвания надзор досега, беше решено, че рестриктивните мерки могат да бъдат облекчени.

Агенцията е преразгледала по-строгия надзор в Странджа във връзка с чумата, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта. Те бяха наложени на страната с решение на ЕК. Мерките за облекчен режим са въведени от 9 януари 2019 г. 

Дребните преживни животни с произход от населените места на  общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево - област Бургас и общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа - област Ямбол, ще могат да бъдат придвижвани в рамките на цяла България след клиничен преглед 3 дни преди движението и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство. 
Няма ограничение за движение на дребните преживни животни за незабавно клане в рамките на цяла България.Power TOP 30

 • 1
  LADY GAGA
  ALWAYS REMEMBER US THIS DAY
 • 2
  ALMA
  PERFECT
 • 3
  GEORGE EZRA
  SHOTGUN
 • 4
  ARIANA GRANDE
  BREAK UP WITH YOUR GIRLFRIEND I'M BORED
 • 5
  RAG'N'BONE MAN
  GIANT
Цялата класация