Предна В момента Следва
ROSALIA LA FAMA (FEAT. THE WEEKND)

Новини Царево

Книга за Каймакчалан ще бъде представена в Царево

Книга за Каймакчалан ще бъде представена в Царево

„Каймакъ-Чаланъ” e издание в два тома, посветено на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан. В него се разкриват драматични моменти от Каймакчаланската епопея, която по мнение на историците е един от най-драматичните моменти в българската военна история.

Книгата е издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и се посвещава на паметта на героите, „ останали завинаги на прага на Отечеството”.

Тази година се навършват 101 години от епичните боеве за връх Каймакчалан в Македония, състояли се между 12 и 30 септември 1916 г. по време на Първата световна война.


На 9 септември 1915  г. българската армия извършва обща мобилизация и на 1 октомври преминава държавната граница на Сърбия. Само за 40 дни тя разгромява сръбската армия, която до този момент успешно задържа настъплението от северозапад на австроунгарските войски.

Представянето в Царево на книгата „Каймакъ-Чаланъ”  е насрочено за 16.02. – четвъртък, от 17.30 часа, на сцената на НЧ „ Георги Кондолов- 1914“. В събитието ще вземат участие Красимир Узунов – автор, вицеадмирал Пламен Манушев – народен представител от 43-то Народно събрание и бивш командващ на Военноморските сили и Румен Желев – народен представител от 43-то Народно събрание.

От общинска администрация в Царево ви канят да присъствате на срещата и да се докоснете до славните моменти от българската история.
 

Каймакчалан е  завинаги записан със златни букви в бранната летопис на Третата българска държава.Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация