Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Кметове от българското Черноморие - в Китай

Кметове от българското Черноморие - в Китай

Българска делегация се запозна с модела на създадената зона за свободна търговия в китайския град Сямън.

"Постигнатото тук е пример за съчетаването на финансови услуги, логистика и високотехнологично производство в една зона. Нейният успех не би бил възможен без изграждането на съответната инфраструктура. Усилията в тази сфера са важна предпоставка за развитието на бизнес потенциала. Подобряването на инфраструктурата безспорно е и сред приоритетите в управленската програма на българското правителство", коментира народният представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев, който ръководи българската делегация. 

В рамките на посещението си в китайския град Сямън делегация от кметовете на общините Царево, Аврен, Девня, Поморие, и Созопол  - Георги Лапчев, Емануил Манолов, Свилен Шитов, Иван Алексиев и Панайот Рейзи, зам.-кметът на община Аксаково Руска Илиева, зам.-областният управител на Добрич Красимир Николов и председателят на Общинския съвет в Бургас Константин Луков, се срещнаха с ръководството на създадената през 2015 г. зона за свободна търговия.

Пред гостите бяха презентирани условията, създадени в зоната, както и мерките, които се полагат за нейното развитие. 

Отчетено бе, че на площ от 43 кв. км са регистрирани 280 000 компании, 4 500 от които са свързани с финансовите услуги. Проектите, които се реализират с преки чуждестранни инвестиции, са близо 13 000.Успешно са внедрени и електронните услуги, в резултат от което времето за минаване през митницата например е намалено от 4 часа до 5-10 минути. 

Освен чрез намаляване на административната тежест, бизнесът е стимулиран и чрез въведените данъчни облекчения, обясни ръководството на една от най-успешните зони за свободна търговия в Китай. 

Делегацията посети и модерната зона за градско планиране. Пред гостите от България беше представена визията за развитие на Сямън, който обхваща островна и континентална част на югоизточната китайска провинция Фудзиен.

Потенциалът за развитие на черноморските пристанища беше сред акцентите при посещението на делегацията в китайския град Сямън, съобщи пресслужбата на ПП ГЕРБ. 

Морските маршрути до българското Черноморие бяха дискутирани в контекста на проекта за бърза жп връзка между Егейско море, Черно море и Дунава чрез подписания меморандум между България и Гърция за изграждане на жп коридора Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе. 

Пристанището в Сянън, което бе презентирано пред родната делегация, е на седмо място по големина в Китай и на 15-то в света. Годишният му оборот е 10 млн. контейнера, които заемат 80% от неговия капацитет. Обслужват се 143 контейнерни маршрута до 133 международни пристанища от 37 страни. 

През миналата година е постигнат световен рекорд, като е организирано преминаването на 360 контейнера за час, отчетоха от компанията, която има амбицията да утвърди порта като международен контейнерен център.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация