Предна В момента Следва
DJ KHALED WILD THOUGHTS (FEAT. RIHANNA & BRYSON TILLER)

Новини Царево

Кметът на Царево: "Не допуснахме да бедстват хора и населени места"

Кметът на Царево: "Не допуснахме да бедстват хора и населени места"

„Добра е оценката ми за снегопочистващите фирми. Престои ни през целия януари да се борим точно с такова нетипично за Южното Черноморие явление  – сняг. Природата ни подари зимна приказка тази година” – каза в ефира на радио „POWER FM” –Царево, кметът на Общината инж. Лапчев.

 

„Надвам се, че при новите порции сняг, които ще ни сервира времето, ще се държим по-адекватно като граждани.  Улиците не са паркинги.  Движението в Царево, Ахтопол, Лознец, пък и във всяко едно населено място в общината, става според правила за организация на движението.

 

Не може по пешеходната зона от центъра към Морската градина да има спрени автомобили. Там е толкова тясно, че снегоринът едва влиза. Как да разчисти, ако има препятствия?” – попита реторино кметът.

 

 „Ако ние поставяме колите там, където трябва, ако почистим пред  домовете си тротоарите, нещата ще стават по-лесно. Службите на БКС ще чистят снега, въпреки, че не е тяхно задължение, но и ние като граждани трябва да се включим.

 

Със сигурност толкова обилен сняг не беше в сметките на Общината. План-сметката набъбва с всеки изминал ден. Но така или иначе, няма да има ощетени. Общината ще се разплати с всяка една фирма до стотинка.

 

Имаме своите резерви в бюджета и няма да изпаднем в ситуация, в която да кажем : Свършихме парите, повече няма да чистим. Не, това няма да се случи. Ако ще да вали и до юни, ще чистим, а фирмите могат да бъдат спокойни за плащането на труда си. Но отново казвам,  че за несвършена работа Общината няма да плаща.

 

За щастие не оставихме бедстващи хора и населени места, които да останат за дълго откъснати от света. Отсечката Лозенец-Резово не се поддържа от Общината. Тя е републиканска. Но именно за нея имаше много недоволство и упреци към службите от граждани за непочистения път. Няма как да чистим и нещо, което е под контрола на агенция „Републиканска пътна мрежа”.  Въпреки, че Синеморец и Резово оставаха отцепени за час-два, в рамките на деня пътят биваше пробиван.

 

В единия от снежните дни имахме проблем с електрозахранването в Ахтопол. Направихме всичко възможно екипите на ЕВН да стигнат безпроблемно до там. В снежните дни изпращахме и  екипи при възрастни и самотно живеещи хора. Колегите ни им носеха дърва, помагаха, палеха печки...В Странджа хората са по-подготвени и знаят, че през зимата вали сняг. Те му се радват.

 

Всички служби, действащи на територията на община Царево бяха абсолютно синхронизирани. С кола на РС ПБЗН (пожарната) помогнахме на двама души, които са на хемодиализа. Това беше начинът – трябваха високопроходими машини. Но аварирали и бедстващи в интервала от десетина снежни дни не допуснахме да има” – каза инж. Георги Лапчев.

 

Справка в ЦСНМП (Центъра за спешна медицинска  помощ) за месец назад (период, включващ коледните и новогодишни празници) показва, че само 12 души са потърсили помощ.  Двама от тях с фрактури. И двамата са жители на Приморско, чието население също се обслужва от медиците в Царево. Справката за същия период в КАТ покава, че на територията на общината няма нито едно ПТП, с изключение на случай на счупено огледало от минаващ снегорин.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация