Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Клуб на родителя

Клуб на родителя

Погледнато най-общо,това е опит да се напише наръчник за оцеляване:

-  там, където детето расте на самотек и се възпитава на улицата;

- „учител” е диагноза или синдром;

-  родителят е като хамстер във въртележка...

-  по телевизията субекти на власт демонстрират лексикални знания на средностатистически каруцар;

- компютърът служи за дебилна бавачка с апетит на сериен    убиец;   

 -  дъвката и телефонът са мерило за благополучие...

Или простичко казано – как да направим така, че да сме в крак с времето, децата ни да са нашето достойно и образовано бъдеще, учителите да се гордеят с резултатите от учебния процес, а обществото ни да  е здраво, развито и переспективно.

Точно тук идва ред на Клуба на родителя...

„Откъде започна всичко? Събрахме се група родители-единомишленици, млади хора. Решихме, че е време да бъдем по-активни в процеса на възпитание и образоване на децата. Да започнем да търсим по-тясна връзка с учители и общественост. Царево е малък град, има едно училище. Всички се познаваме. В този смисъл за нас е много-по-лесно да променим нещата, които имат нужда от осъвременяване”- споделиха пред радио „ POWER FM” Мария Василева и Розалина Петрова. Те са от гражданското сдружение „Клуб на родителя – Царево”. И не, никой не ги е карал да се обединява, нито да търсят слава.

„Процесът на възпитение е съвместен – в училище, в обществото и у дома. Затова има нужда да обменяме опит и да осъществяваме добрите идеи в образоването на нашите деца” – казват още майките.

На приятелска среща в края на ноември 2016 беше създаден Клуб на родителя в Царево. Хората в него са обединени от идеята за развитие и взаимопомощ в съвременните условия на живот. Много от примерите на нашите родители не сработват в съвременния свят. Не успяваме да настигнем времето. Обединени, придаваме повече увереност и на децата си.

На 27 януари от 18ч в салона на читалище „Г.Кондолов – Царево, ще се състои среща, на която е поканен всеки, интересуващ се от възпитанието и развитието на децата.

„Ние сме родители, нямаме експертен опит. Не можем да кажем кое образование е добро и кое – не. Можем само да следваме само сърцето си. За останалото ще се обръщаме към експерти. Нека се събираме и се учим. Процесът на учене продължава цял живот. Учим се и от децата си, и от експерти.

На срещата в петък са поканени трима лектори. Родителите казват : „С темите, които ще обсъждаме, няма да изчерпим въпросите. Това е само началото на взаимния процес на научаване между родители, деца, учители и експерти”.

Поканена е Диана Манова – специалист по Монтесори-педагогика. Тя е един от малкото сертифицирани експерти у нас. В съвременната педагогика родителите могат да намерят много методики за обучение на децата още от часа на раждането им. Но една от най-търсените и прилагани и развиващата се програма на италианския лекар и учен Мария Монтесори. Нейният метод, разбира се, отчитайки съвременните постижения на педагогиката, активно се ползва в десетки страни по света. Каква е тайната на подобна популярност? Ще разберем на срещата в петък вечер другата седмица.

Поканена е и млад педагог – Николета Петрова. Тя е учител. Вече – извън училище. Учителската професия у нас не е много привлекателна във всеки един аспект. Николета ще разкаже къде системата на образованието куца според нея, и как може да променим това.

До сега членове на Клуба на родителя в Царево са провели няколко срещи с местните учители. Системата на образование, погледната отвътре, има свои особености. Самите учители казват, че в Царево е проблемна интеграцията на някои деца от малцинствените групи. В никакъв случай не става дума за всички. Но има случаи, с които педагозите се чувстват безсилни да се справят.

„Всички ние, живеещи в една общност, имаме отговорност към тези деца. Те трябва да влязат в класните стаи” – казват Розалина и Мария.

В тази връзка е поканен и представител на Ромския образователен институт – Огнян Исаев, който да разкаже за предизвикателствата пред ромските деца и младежи. „Темата е деликатна и трябва да бъде разчетена правилно. Клубът на родителите в Царево е добронамерен и има най-светли намерения към общността” – споделят родителите.

Всички лектори са се съгласили да дойдат безвъзмездно, а Клубът няма комерсиални цели.

„Хубаво е, че имаме продкрепата и на Общината в лицето на кмета, който прие радушно идеята за тясно сътрудничество с родители, учители, деца и общество. Но не бива за разчитаме Общината или някой друг да ни свърши работата.

Надяваме се на повече родителска заинтересованост. Всеки може да постави начало или да ползва нови знания в подхода към детето си. Има много млади двойки, които са решили, че тук ще отглеждат децата си, затова да бъдем грижовни към ях и към бъдещето си” – призоваха майките.

„Възпитанието е трудно дело – и постоянното му подобряване е едно от свещенните задължения на всеки човек. Защото няма нищо по-важно от образоването на самия себе си и близките хора” – не сме го съчинили ние. Това са думи на Сократ, казани преди стотици години.  А днес? Нищо ново, само времето е друго. Интересно време. Динамично, стремително, информационно, глобално. Време, в което все повече бягаме от отговорност, оправдавайки се със заетост и с това, че обезпечаваме материално децата си, печелим пари. Нали за тях го правим...

До тогава, докато не осъзнаем, че вложеното в децата ни време ще се олихви във вид на по-цивилизовано и образовано общество, ще продължаваме да виним за всичко същото това време, общество и държава.

Затова, хайде да започнем от себе си. В името на това, децата ни да бъдат добри родители.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация