Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Към абитуриентите в Царево - "Останете живи"!

Към абитуриентите в Царево - "Останете живи"!

Близките на трагично загиналия велосипедист Евелин Дуков от Царево, който беше блъснат от водач на автомобил, шофирал в нетрезво състояние в Приморско миналата година, дариха на абитуриентите книгата на Георги Стоянов по реални случки и с автограф от автора „Останете живи“. Инициативата е във връзка с кампания за превенция на пътния травматизъм, организирана от Фондация „Евелин Дуков“, създадена от семейството на загиналия велосипедист, с която имат за цел да помагат на пострадали при пътни произшествия със съвети как да реагират при подобни ситуации.
„Останете живи!“
С тези думи започна последният час на класа на абитуриентите от СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Царево. Преди традиционното изпращане на дванадесетокласниците се проведе беседа под надслов „Шофирай разумно, стигни жив!“. 

Директорът на СУ „Никола Вапцаров“ - Царево, г-жа Даниела Фелонова, благодари на инициаторите за благородното начинание. 

„От години пътищата в България са се превърнали във военна зона и почти всеки ден там угасва нечий живот. Деца остават без родители, родители остават без деца. Но на бойното поле не се подвизават войници. Там, в смъртоносната битка, участват шофьори, мотористи, велосипедисти, пътници и пешеходци. Война – така наричаме днес случващото се по пътищата. И с право. Без значение дали заради човешки, или технически грешки, факт е, че жертвите, които катастрофите взимат ежедневно, са недопустимо много. Статистиката показва,че за 2018 година броят на катастрофите на територията на Република България е почти 7000. Как ви се струва това число? Някои ще кажат, че не ги интересува, други може би ще се притеснят, а трети ще си помислят, че шансът такова нещо да се случи на някого от тях е твърде малък. Но истината е, че никой не е застрахован. А още по-горчивата истина е, че лошите неща се случват точно когато най-малко ги очакваме!Катастрофите стават по различни причини.

Ако преди инцидентите са се случвали поради злочеста случайност, то днес стават все по-чести тези, причинени от липсата на трезва и обективна преценка на водачите на автомобили.Какво означава това? Шофьорите днес сядат зад волана пияни, дрогирани и често си позволяват да превишават допустимата скорост. Става дума и за двата аспекта на безразсъдното каране – освен, че застрашава своя живот, водачът носи отговорност и за всички хора, които го заобикалят. Не един и два са случаите на загинали заради чужда грешка. Какво да направят родителите, които отглеждат децата си с толкова любов и всеотдайност само за да ги загубят по такъв ужасен начин!

Вярвам, че проблемът, представен по достъпен начин и на разбираем език, ще накара вас момчета и момичета, които сте на прага на своята зрелост и ви предстои да седнете зад волана, да осъзнаете навреме колко важно е да бъдате отговорни, толерантни и разумни, за да не загинате и да не се превърнете в убийци“.
Войната е започнала и от нас зависи дали ще я спечелим, или ще я оставим да ни победи. Никой не е застрахован…

Останете живи!“ – с тези думи Даниела Анастасова – един от основателите на Фондация „Евелин Дуков“ призова за повече внимание и отговорност на пътя.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация