Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Излезе от печат най-хубавата книга за Царево

Излезе от печат най-хубавата книга за Царево

 

Първото луксозно издание на книга за Царево излезе от печат. Повече от година е продължила работата по него от екипа на проф. Божидар Димитров. „Малко бяха писмените източници, нямаше и археологически проучвания. Програма „Виа Понтика” направи възможни археологическите разкопки в Царево, Ахтопол, Синеморец, Българи и Кости. Именно те хвърлиха нова светлина върху историята на Странджа. Много бели петна бяха запълнени” – каза за радио „POWER FM” професорът.

 „Виа Понтика” е правителствена програма, която представя туристически маршрути и археологически забележителности по цялото Черноморие. За проучване, консервация и реставрация на обектите, включени в нея, са отпускани средства, което направи възможно и обогатяването на историческите данни за Царево.
От общинската администрация в града са имали силно желание да издадат такава книга. „ Като най-морска община с най-дълга морска ивица и не малко история, има какво да разкажем и покажем” – сподели кметът на Общината инж. Лапчев в студиото ни.

Това не е първото издание на книга за Царево. Но е първото луксозно, красиво и в голям тираж. То нагледно представя красотите на община Царево, включващи морската ивица, планината Странджа, мистичните места, богат снимков материал и много информация  -  археология, етнография, история... „Всичко това проф. Димитров имаше добрината да подреди, систематизира и представи в книгата. Тя ще бъде предоставена на историческия музей в града и от там всеки ще може да си я закупи. Общинският съвет ще трябва да реши колко ще струва, но вероятно около 30-на лева. В книгата всяко населено място на общината е посочено. Предимно факти са публикувани – интересни и увлекателни. Това е поредица от книги на проф. Божидар Димитров. Истина е, че не сме от първите, които правим такава книга, тя е част от прекрасна колекция. Но целенасочено вървяхме в тази посока – ние го заслужаваме” – каза още кметът.

И разказа шеговита случка: „Когато беше издадена книгата за Поморие, аз се срещнах с професора и го питах кога ще напише и за Царево. Но исках да е с 20-на страници по-голяма и подробна от книгата за Созопол. Той каза – „няма да ти напиша книга!” После близо месец не си говорихме (смее се). Афинитетът му и сантиментът към Созопол е много силен, нали му е родно място... Но го закачах на темата, че корените му са от село Българи (община Царево). Все пак е историк.”

„Всъщност, трябваше да се систематизира страшно много информация, затова толкова се забави издаването. Година и половина. Радвам се, че сега, в навечерието на Коледа, книгата е факт” – сподели инж. Лапчев.

В телефонен разговор на човек от екипа на „POWER FM” с проф. Божидар Димитров, той каза : „Самият град Царево продължава да бъде една голяма загадка. Споменава се, че е основан в 1488г., тоест по време на османското владичество над нашите земи. Но археологическите паметници, които открихме в района на полуострова Василико са разкошни и са от Римската и по-късни епохи. Тоест, на мястото на Царево е имало селище. За съжаление, не знаем името му. Но то е било богато селище, съдейки по нещата, които откри колегата Милен Димитров на това място.

Населението са били погърчени българи. За да стане това, причина е обстоятелството, че константинополската Патриаршия още от най-ранни времена е установила епископати, тоест селищата са били епископски – и Ахтопол, и Созопол, и и т.н... С тях е вървяла и мрежа от училища, те са били в лоното на църквата в онази епоха. Тоест свещенници, даскали, учители,  са били гърци. Те лека полека са погърчвали и населението. Това си личи. Например в Ахтопол в данъчен регистър т 1492г. имената и на петимата свещенници са български. Поп Слав – това не може да е грък. Но само след сто години се съобщава, че градът има изцяло гръцки характер.

Старобългарският писател Йоан Екзарх е казал, че морето съединява всичко далечно. Когато за първи път дойдох на археологическа експедиция в Царево, открих пет много близки роднини. Моят род е от село Българи. Всеки тогава е имал по десетина деца и с времетоте те се пръскат. Сега имам роднини в Царево, Приморско, Созопол, по селата наоколо...Големи са странджанските родове. На една родова среща бяхме 168 първи и втори братовчеди, при това не бяхме всички” – каза професорът и обеща да гостува в скоро време в студиото на радио „ POWER FM” – Царево.

Най-вероятно официалното представяне на книгата от професора ще стане още през януари.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация