Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Изключително рядък бял лопен цъфна в ПП „Странджа“

Изключително рядък бялоцъфтящ лопен разцъфна това лято край Малко Търново, м. Пряслопът, на 500 м. н.в. Растението е високо два метра и е изключително красиво. Ботаниците в България споделиха, че тази мутация се среща много рядко и е уникален шанс да бъде видян такъв индивид.

Пръв вижда лопена-албинос тази година служителят на ПП „Странджа“ към Изпълнителната агенция по горите Видко Йовков. Последният бял лопен на територията на Парк „Странджа“ е бил видян през далечната 2004 г. в м.Петрова нива от ботаника Спас Узунов.

Лопенът /Verbascum Thapsus/ представлява двугодишно влакнесто-мъхесто растение с дълбок корен, което принадлежи към семейство Живеничеви. През първата година лопенът образува розетка от листа, а през втората година образува окосмено право стъбло, което има заострени и окосмени листа.

Цветовете на лопена са жълти и едри. Разположени са на върха на стъблото в клас с формата на пирамида. Чашката и венчето на лопена са петделни. Тичинки са пет на брой, срастнали с венчето. Плодът на лопена е многосеменна кутийка. Лопенът е познат и с наименованията богородична хурка и овча опашка.

Лопенът вирее в песъчливи и тревисти места, край ниви, ливади и храсталаци. Среща се до 2000 метра надморска височина. Разпространен е в Европа, Кавказ и Северна Африка.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация