Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Идното лято Царево ще е с нов център

Идното лято Царево ще е с нов център

В Царево ще посрещнат "Лято 2018" с изцяло обновен площад. Договорът за реконструкцията е сключен от Община Царево с фирмата, спечелила обявения за изпълнението на проекта конкурс. Проектът е дело на Теодор Тодоров - ръководител на архитектурно студио "Зум". Стойността на проекта 2 млн. лева. Половината от сумата е предоставена от държавния бюджет. Това дава и възможност тези дни да започнат строително-монтажните дейности.

Ще бъде обновен площадът пред читалище "Георги Кондолов - 1914", алеята пред него, която стига до училището и пространството под читалището да крайбрежната улица.

Тази част ще бъде на няколко нива с много растителност и водна площ. Тя ще бъде обособена на мястото на сега съществуващия паметник, който ще бъде демонтиран и преместен.

"Във водната част ще бъде монтирана скулптура на мрежа с улов. Това ще е своеобразна препратка към скулптурата на рибата, която е монтирана на алеята долу"-  коментира кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

Той показа и работния проект на площада. Старите дървета ще бъдат запазени и ще бъдат засадени и нови. Те ще осигуряват и естествена сянка.

"Ще бъде използван гранит за настилката. Ще бъде запазен духа на пространството, като ще съчетаем традиционното българско с европейското. Под пейките пък ще има калдаръм. Желанието ни е след обновяването, жителите на града и гостите да усещат тук духа на Южна Франция", допълни градоначалникът.

Вторият етап от проекат предвижда ремонт на улицата, която продължава в посока Морската градина и обособяването й за пешеходна зона.

Третият етап е монтирането на два уникални чадъра, произведени от немска фирма. Такива има само в Дубай. "Те са проектирани така, че при слънчево време да се разтварят и да пазят сянка, а вечер да се събират и да светят. За жалост цената им е доста висока и затова на този етап ще се въздържим от поръчката. Но ще бъдат заложени в проекта", допълни кметът на най - морската община в България – Царево.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация