Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Иде зима - погрижете се за пожарната безопасност

Иде зима - погрижете се за пожарната безопасност

Зимният сезон е времето на най-активно отопление на дома, затова в този период се увеличават и рисковете от пожар в дома. Високата цена на електроенергията кара все повече хора да започнат да се отопляват с алтернативни източници – дърва, газ, нафта и прочее. Тази тенденция нараства все повече и заради факта, че на пазара вече има голямо разнообразие от декоративни печки.

„Напомням, че е необходимо да се направят последни огледи на отоплителни уреди, да се почистят комините. Почистването трябва да се повтори около новогодишните празници, за да сме спокойни, че няма да възникнат пожари в коминните тела. Такива запалвания не бива да се неглижират, а своевременно да се оповестяват служителите Пожарната, защото понякога запалването прераства в пожар на покривната конструкция” – каза за радио POWER FM главен инспектор Кирил Киряков, началник на Райнно служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Царево.

„Миналата година съвместно с общинското ръководство започнахме една добра практика. Бяха поставени над 120 сигнални датчици в домовете на самотно живеещи хора , в труднодостъпни райони на странджанските села. Тази година кметовете там трябва да проверят изправността на батериите и ако трябва да се подменят. Миналата зима нямаше тревожни сигнали, така че работата по превенция с помощтта на противопожарни датчици се изпълнява.

Те са налични в домове в Кондолово, Българи, Кости, Бродилово, Синеморец и Резово. Другата седмица ще монтираме датчици и в Ахтопол” – добави гл. инсп. Киряков. „Тази практика беше последвана от наши колеги в Бургас и Велико Търново. Считам, че с начинанието сме допринесли за безопасността на хората. Нямаме лъжливи сработвания на устройствата. Доволни сме и смятаме, че това е една разумна инвестиция от страна на Общината”.

Напомняме, че детекторите за дим са идеалното средство, за да предупредите околните, когато избухне пожар, но те не правят нищо в погасяването на пламъците. Макар и жизненоважно,  това известително устройство, далеч не е достатъчно за потушаването на огъня.

По тази причина и за масовите отоплителни уреди на дърва и камини главният пожарникар на Царено напомня:

Уверете се, че камината или печката е инсталирана правилно. Освен това проверете дали около уреда има поне 80 - 90 см. разстояние, свободно от лесно запалими предмети и материали, включително що се отнася до подовата настилка.

Тялото на отоплителния уред трябва да е стабилно (да не се клати, рискувайки да се преобърне). Проверявайте ежегодно състоянието на комина, а ако се налага го почистете (особено, ако не е бил използван дълго време). Не използвайте запалими течности, за да запалите или разпалите огъня.

Ако печката или камината не разполага с такъв, поставете стъклен или метален екран – предпазител върху отвора, за да намалите риска от случайно изхвърчане на искри или въглени.

Не използвайте големи количества хартия, за да разпалите буен огън – така има риск да запалите креозота (запалима течност, извличана от дървесен или каменовъгленен катран) в комина.

Не палете въглища в помещения с недобра вентилация, тъй като при изгаряне те отделят немалки количества отровен газ (въглероден оксид).

НИКОГА не затваряйте регулатора за въздуха, когато вътре има гореща пепел или въглени – при затворен регулатор огънят може да се разпали отново и да вкара в помещението отровен въглероден оксид.

Наближават зимните празници и на въпроса ни дали са разрешени за използване пиротехнически средства, гл. инсп. Киряков отговори така: „Преди време беше издадена общинска наредба, с която забраняваме използването на летящите огнени китайски фенери. Всички останали  фойерверки са разрешени за използване, с изричното условие да се съблюдават инструкциите на производителите. С тях могат да боравят само лица над 18 годишна възраст, на безопасно място за поставяне и запалване. Нека бъдем разумни и бдителни, за да са светли празниците” – призова началникът на Пожарната.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация