Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Главните огнеборци на Царево и Приморско - за сезон без пожари

Главните огнеборци на Царево и Приморско - за сезон без пожари

Началниците на Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението" в Царево – главен инспектор Кирил Киряков и в Приморско - главен инспектор Младен Илиев днес от студиото на POWER FM напомниха превантивните мерки срещу пожари пред прага на летния туристически сезон. „Пожароопасният сезон в горите вече е обявен със Заповед на Областния управител на Бургас – сподели инспектор Киряков.

Проблем с противопожарната безопасност в летните курорти в общините Приморско и Царево е и натовареният автомобилен трафик през лятото. На огнеборците им трябва веме, за да стигнат до по-отдалечени места с тесни и неподдържани пътища и в Странджа.

„Особеност на нашите две общини в натоварения летен сезон е, че огромен поток туристи се движат по пътища, граничещи с обработваеми площи, тревни терени и гори. При евентуален пожар, в съчетание със силния вятър в късните следобеди на лятото, който сърфистите очакват с нетърпение, един инцидент става доста труден за овладяване” – каза началникът на Пожарната в Царево.

Той и приморският му колега напомниха на земеделци, пчелари и горски стопани да приключат огневите дейности по почистване преди настъпване на жегите.

Държавните горски и ловни стопанства, регионалните дирекции по горите, природните паркове, както и кметовете по места, поддържат денонощна телефонна връзка със структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР при възникване на горски пожари.   

Във  връзка с осигуряването на пожарната безопасност и защитата на населението по време на туристическия сезон по южното Черноморие продължават редовните проверки на хотели и заведения. Най-често нарушенията са заключени втори евакуационни изходи, липса или несветещо евакуационно осветление и повреди в пожаро известителните инсталации.

Двамата началници на пожарните подразделения в Царево и Приморско напомниха, че стопанисващите обекти са отговорни за пожарната им безопасност. Всички места за обществен отдих трябва да имат пожаротехнически средства за първоначално пожарогасене, извършено техническо обслужване всяка година, подробен инструктаж и обучение на персонала, документи за организация в осигуряване на пожарната безопасност, аварийно евакуационно осветление, евакуационни изходи, вратите на които се отварят по посока, съвпадаща с посоката на движение при евакуация, обозначени евакуационни пътища и изходи и др.

„Голяма част от предпоставките за пожари напоследък са къси съединения в електрическата инсталация или пренатоварване на същата. Пожарните инспекции в двете общини ще наблегнат и на проверките за изправност на инсталации и изрядна документация за тях” – каза главен инспектор Илиев.

И добави: „Двете служби – в Приморско и Царево са готови денонощно да окажат съдействие на отговорниците на обекти. Помощ ще дадем и чрез  методически указания за обучение на персонала при евакуация и евентуален пожар. Инструктажът може да се окаже проблем, защото по морето все по-често идват да се трудят и чуждестранни работници, които имат и езикова бариера, и затруднения при разбирането на правилата за пожарна безопасност”.

„Все по-често в ресторанти, хотели и заведения се използват газови бутилки. Абсолютно забранено е те да се разполагат в подземни помещения. Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и при евентуално изтичане пада ниско. При липса на вентилация загазоването на обекта е сигурно. Установим ли такова нарушение, ще бъдем безкомпромисни” – обещаха Киряков и Илиев.

Районните служби в Царево и Приморско ще продължават да помагат и дават указания на собственици и управители за ограничаване предпоставките за възникване на пожари. Огнеборците пожелаха на всички жители и гости на общините Царево и Приморско хубаво лято без инциденти.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация