Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Есенни ахтополски празници 2017

Есенни ахтополски празници 2017

Красивото събитие в Ахтопол „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“ беше открито с водосвет на Агатополския епископ Йеротей и отец Йордан. Водещ на трите фестивални дни стана керамикът Срацимир Савов.

Под звуците от гайда той извърши специален ритуал, в който 
„майсторът взе вода и живот от морето, пръст и огън от Странджа, жената засвири на гайда, душите и телата се сляха – майсторът сътвори формата, жената даде душата – роди се мъжко и женско и хората ги познаха, и ги оставиха на морето, на морето и планината, на Ахтопол и Странджа, и на хората – да ги пазят“.

На своеобразната седянка бе представена храната на Ахтопол и Странджа, а детският фолклорен състав от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Ахтопол зарадва малки и големи със своето изпълнение.

Ученици и децат от Малко Търново и доброволци участваха в детска творческа работилница”Паламуди по бермуди” в Градската градина и на пристанище Ахтопол.

На тържествена церемония бяха обявени резултатите от литературния конкурс „Морето“, организиран от сдружение „Лумен“. Журито присъди първа награда – 300 лева, плакет и публикация - на Владислав Вачков от Свищов за разказа „Изгреви“, втората награда – ваучер за двудневна почивка за двама в Ахтопол, плакет и публикация - отиде при Милка Пиналска от с. Градина, Първомай, за стиховете „Прочит на море“ и „Щерна“, трета награда – 150 лв., плакет и публикация – получи Николай Хашъмов от София за разказа „Медальон с форма на звезда“.

Журито присъди и две специални награди – на Сибин Майналовски (София) за разказа „Фарът“ и на Валентин Попов (София) за „Рибоглавец“. Специалните награди на двамата разказвачи са плакети, дело на художника Тихомир Витков.

Наградените творби от конкурса ще бъдат публикувани в електронния вестник Rakurs.bg, на страницата на сдружение „Лумен“ и в специален сборник, който ще излиза на всяко трето издание на фестивала. Ще бъдат публикувани и други творби на участници в тазгодишния конкурс, за които журито смята, че притежават художествени достойнства и са ценен влог в българската маринистична литература.

В галерия „АлтерЕго“ имаше изложба живопис „Приказки за Фара“.

По време на есенните ахтополски празници бяха прожектирани филмите на журналистката Цветелина Атанасова – „Светлина в безкрая“, документален филм за ахтополския фар, и „Спомени за океански риболов: Три неща“ на режисьора Георги Дюлгеров (сценарист Георги Ингилизов, Христо Димитров – Хиндо). Гостите на празника успяха да се докоснат и до същината на живота край морето чрез дискусията с Александър Александров на тема „Някои характеристики на българската морска култура“.

Весело и с вкус на паламуд бяха закрити Есенните ахтополски празници 2017. Дегустацията на местни мезета и питиета удължиха вкуса на лятото с няколко дни.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация