Предна В момента Следва
JAY-Z EMPIRE STATE OF MIND (FEAT. ALICIA KEYS)

Новини Царево

Две станции ще следят климата в българска Странджа

Две станции ще следят климата в българска Странджа

Мобилни метеорологични станции ще мерят нивото на валежите в Странджа. Две от модерните устройства вече са поставени в горските стопанства в селата Кости и Звездец. До сега в планината данните за времето се отчитаха на око.  

Странджа има особен климат. Например съществуват места, където утрините са винаги мъгливи. Мъглата понякога е рехава и се разнася бързо. Друг път е много гъста и селото остава обгърнато от нея през целия ден. Според метеоролозите, тайната за подобни уникални явления е скрита в разположението на българската част на Странджа. Климатът се формира под въздействие на Черно море, планината и река Велека. Комбинацията между морско влияние, планина и влияние на пълноводна река, са причина тук времето сутрин да е винаги влажно.

Новите автоматични станции ще помогнат за изграждането на по-точна картина за климатичните особености в Странджа. Три независими датчика отчитат валежи, вятър, температура и атмосферно налягане.   

Горската метеорология ще е полезна за запазването и развитието на гората, но и за вземане на мерки за предотвратяване на бедствия.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация