Предна В момента Следва

Новини Царево

Две министерства стартират обучителна програма в Царево за кадри в туризма

Две министерства стартират обучителна програма в Царево за кадри в туризма

В Царево и Смолян испански и португалски експерти ще обучават родните камериерки и аниматори. Допълнителна подготовка ще имат възможност да придобият и хотелиерите, ресторантьорите и служителите в сферата на кетъринга. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подписаха споразумение за сътрудничество между двете министерства. Чужденците ще бъдат гост-преподаватели, а основната подготовка ще се извършва от специалистите в Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“. Работодателите също ще имат възможност да изпращат експерти, които да участват в учебния процес. Очакванията на социалното министерство са след това фирмите да наемат тези, които са преминали обучението.

Със споразумението се цели придобиване или подобряване на квалификацията на служителите в туризма. То влиза в сила още от тази година, като до края й се очаква 250 безработни да бъдат включени в програмата.

От 2019 г. нататък броят на обучените кадри ще расте. Преквалификацията ще се осъществява в Царево и Смолян, обясни социалният министър Бисер Петков. Пътните разходи и спането на хората ще бъдат за сметка на държавата. Освен това те ще получават по 8 лв. на ден. Учебните програми ще бъдат изготвени до 2 месеца, като ще бъдат съгласувани с нуждите на работодателите. По проекта ще могат да се включат само безработни лица, които са регистрирани в Агенцията по заетостта, обясни Бисер Петков. Той допълни още, че се надява фирмите да заявяват позициите, за които търсят персонал в бюрата по труда. По думите му само за първите 6 месеца броят на регистрираните свободни работни места в туризма бил над 20 хиляди.

Почти 11% от заетите през 2017 г. били в сектора. Проблемът с квалификацията на кадрите е сериозен, а сезонният му характер прави предизвикателство наемането на персонал, подчертаха и двамата министри. Само за тази година пък у нас дошли 7700 сезонни работници от трети страни, които били заети именно в туризма, става ясно от данните на Агенцията по заетостта. Повечето са дошли да бачкат в страната ни през лятото. За сравнение към края на април броят на регистрираните в агенцията беше 1970.

Те идвали предимно от Украйна и Молдова. Въпреки това министър Бисер Петков заяви, че е по-перспективно да се инвестира в квалификацията на местни кадри. Междувременно от Инспекцията по труда съобщиха, че 7232 непълнолетни са работили през ваканцията. Наетите малолетни пък били 188. Това е с близо 1000 души повече спрямо същия период на миналата година.

До края на 2018г. спогодбата ще се финансира със средства от Националния план по заетостта, които са насочени към „Българо-германския център за професионално обучение“. През следващите години щял да бъде насочен по-голям финансов ресурс, както по самия план, така и с целева помощ, предоставена от Министерството на туризма.

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация